Yandex Metrica

Hariri: "Cumhurbaşkanı bizi cehenneme sürüklüyor"

Hariri: "Cumhurbaşkanı bizi cehenneme sürüklüyor"

Cumhurbaşkanı'na sunduğu kabine teklifi reddedilince görevi iade eden Lübnanlı Sünni Siyasetçi Saad el-Hariri, zehir zemberek açıklamalar yaptı.

Dünya

23.01.2024, 17:39

Lübnan’da hükümetin kurulması için 9 ay süren bekleyiş, hayal kırıklığıyla son buldu. Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın kabine teklifini veto etmesi üzerine hükümeti kurmakla görevli Başbakan Saad el-Hariri, görevi iade ederek bir kez daha istifa etti.

Hariri, görevi iade etmesinin ardından Lübnan’da yayın yapan New TV’de katıldığı canlı yayın programında, Cumhurbaşkanına sert eleştirilerde bulunarak, “Avn, bizi cehenneme sürüklüyor” dedi.

Programda, hükümetin kurulamamasının yanı sıra, Beyrut Limanı patlaması, Refik Hariri Suikasti, Suudi Arabistan ile ilişkiler ve ülkedeki hakim mezhep temelli düzene ilişkin açıklamalar yapan Hariri, yaşanan krizden çıkış için seçimlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Son dakika... BM'deki Filistin oylaması yapıldı: ABD yine İsrail'e çalıştı Son dakika... BM'deki Filistin oylaması yapıldı: ABD yine İsrail'e çalıştı Haberi Görüntüle

YÖNETİM BOŞLUĞUNU AVN İSTİYOR

Hariri, hükümetin kurulabilmesi için gerekli bütün tavizleri verdiğini dile getirdiği programda, “Karşı taraf ise hiçbir taviz vermiyor. Öyleyse, herkes hükümet istiyorsa sadece bizim taviz vermemiz doğru değil” dedi.

Lübnan’da yönetim boşluğunu istemediğini vurgulayan Hariri, “Yönetim boşluğu olmasını istemiyorum ama Cumhurbaşkanı hükümetin kurulmasını engelliyor. Görev süresi bitene kadar ülke hükümetsiz kalsın istiyorsa kendi bileceği iş. Ben bugün Mişel Avn hükümetinden affımı istedim” şeklinde konuştu.

Lübnan’da mezhep temelli sisteme karşı tepki olduğuna ve insanların bunu istemediğine dikkat çeken Hariri, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ben mezhepçi değilim. Sünni Müslüman Arabım. Suudi Arabistan’da doğdum, Annem Iraklı, Eşim Suriyeli Babamın annesi de Ürdün asıllı Filistinli. Bütün Arap vatanının evladıyım. Mişel Avn’ın bütün bu yaptıklarına rağmen Hristiyanlar yüzde 75 oy veriyor. Öyleyse bu konuyu düşünmeliler” ifadelerini kullandı.

ABD'den Refah açıklaması: 'Askeri bir operasyona yeşil ışık yakmadık' ABD'den Refah açıklaması: 'Askeri bir operasyona yeşil ışık yakmadık' Haberi Görüntüle

BABAMI HİZBULLAH ÖLDÜRDÜ VURGUSU

Lübnan’a özel uluslararası mahkeme, 18 Ağustos 2020’de Refik Hariri suikastine ilişkin son kararını vererek, suikastten Hizbullah’ın üst düzey yöneticilerinden Selim Ayyaş’ı sorumlu tutmuştu.

Hariri, dünkü açıklamasında Hizbullah’ın hala Selim Ayyaş’ı mahkemeye teslim etmediğine dikkat çekerek, Ayyaş’ın bu işi bireysel yapmadığının altını çizdi.

Uluslararası mahkemeyi de açık bir şekilde “cinayeti Hizbullah işledi” diyememekle eleştiren Hariri, “Bir uluslararası mahkemenin açıkça bir örgütün ismini verememesini düşünebiliyor musunuz? Selim Ayyaş kimdi? Hizbullah’ta motosiklet sürücüsü müydü?” diye sordu.

Gazze'de salgın tehdidi büyüyor! Yerinden edilen Filistinlilerde çok sayıda menenjit ve hepatit C vakası tespit edildi Gazze'de salgın tehdidi büyüyor! Yerinden edilen Filistinlilerde çok sayıda menenjit... Haberi Görüntüle

SUUDİ ARABİSTAN’IN BENİMLE DEĞİL HİZBULLAHLA SORUNU VAR

Programda yaptığı açıklamalarda, Suudi Arabistan ile arasında sorunların olduğuna ilişkin iddiaları da cevaplayan Hariri, “Diyorlar ki Suudi Arabistan artık Hariri’nin yanında değil. Ben Suudi Arabistan’da doğdum, ailem orada. Babam Refik Hariri ile birlikte 1992’den beri Lübnan’a 23 milyar dolar katkı sağladık” ifadelerini kullandı.

Hizbullah’ın Yemen’de Suudi Arabistan’a karşı savaşan Husilere silah ve militan desteği sunduğunu hatırlatan Hariri, “Suudi Arabistan Lübnan’ın kötülüğünü değil, hayrını istiyor. Ama Hizbullah ile sorunları var” diye konuştu.

Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk ziyaret: Arka planda neler yaşandı? Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk... Haberi Görüntüle

BEYRUT LİMANI PATLAMASI İÇİN ULUSLARASI SORUŞTURMA

Beyrut Limanı, 4 Ağustos 2020’de limanda depolanmış 2 bin 500 tonluk amonyum-nitrat maddesinin sebep olduğu patlama yüzünden yerle bir olmuştu.

Patlama meselesinde asıl önemli olanın amonyum-nitrat maddesini kimin ve neden limana depoladığı olduğuna vurgu yapan Hariri, “Bu maddeleri ben oraya koymadım. Kim, niçin getirdiyse onun sorumlu tutulması gerekir” dedi.

Hariri, ayrıca, Beyrut Limanı patlaması soruşturmasında daha önce Refik Hariri suikastinde olduğu gibi Lübnan yargısının yetersiz kaldığını belirterek, “Suikast davasında uluslararası mahkemeye gittik ve her kararına saygı duyduk. Aynı şekilde liman patlaması davasında da uluslararası mahkeme seçeneğini destekliyorum” şeklinde konuştu.

Prigojin'in ölümünden sonra ilk! Wagner iş ilanı açtı: Afrika'da çalışacak tecrübeli paralı asker aranıyor Prigojin'in ölümünden sonra ilk! Wagner iş ilanı açtı: Afrika'da çalışacak... Haberi Görüntüle

AVN: ZATEN TEKLİFİNİ GÖREVİ İADE ETMEK İÇİN SUNDU

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise Hariri’nin görevi iade etmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Hariri, sunduğu teklif üzerinde bazı değişiklikler yapılması konusunu konuşmak istemedi. Demek ki, zaten teklifi sunarken görevi iade etmeyi kararlaştırmıştı” dedi.

Avn, ayrıca, yeni bir hükümet süreci için çalışmaların bir an önce başlayacağını sözlerine ekledi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading