• G.ALTIN

    4.345,98

  • DOLAR

    39,2169

  • EURO

    45,2700

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $105.932

Hangi ülkenin ne kadar nükleer silahı var? Türkiye'de nükleer silah var mı?

Hangi ülkenin ne kadar nükleer silahı var? Türkiye'de nükleer silah var mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silahların kullanım eşiğini düşüren revize edilmiş nükleer doktrin imzalamasıyla birlikte hangi ülkenin ne kadar nükleer silahı var merak edilmeye başlandı? Dünya üzerinde 12.100 nükleer silah bulunurken bunların 11.328 tanesi sadece iki ülkede bulunuyor. Peki Türkiye'de nükleer silah var mı?

Rusya ve Batı arasındaki gerginlik gün geçtikçe artıyor. Süper güçlerin birbiriyle olan yarışı şiddetlendikçe restleşmelerin dozu buna paralel olarak tehlikeli bir boyut kazanıyor.

Tartışmasız bunun en büyük örneği nükleer silah kullanımına yönelik tehditler oluşturuyor. Zira, nükleer silah kullanımı sadece belirli bir bölge için değil tüm dünya için savaş nedeni olabilir.

PUTİN'DEN NÜKLEER RESTİ

Son bir haftada Karadeniz'de yaşanan gelişmeleri özetleyecek olursak; Biden yönetimi uzun menzilli Amerikan füzeleri kullanmak için Ukrayna'ya gerekli izni verdi. Bu izinden cesaret alan Kiev ise ilk kez ATACMS füzelerinin fitini ateşledi. Moskova yönetimi ise bu hamleye nükleer silah cevabı ile karşılık verdi. 

Biden'ın füze kararı sonrası harekete geçen Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin balistik füze saldırılarına uğraması halinde buna nükleer silahla yanıt verilmesine olanak tanıyan doktrini onayladı. Buna göre, Moskova'nın taktik ya da stratejik ölçekte atom bombası kullanması için başka devletlerin nükleer silahlı saldırıda bulunmasına gerek kalmadı. 

Putin’in imzaladığı kararnameye göre, Rusya’nın nükleer silahların kullanım şartlarının belirlenmesine ilişkin koşullarda bazı güncellemelere gidildi.

HANGİ ÜLKELERDE NÜKLEER SİLAH VAR?

Bu gelişmelerin ardından hangi ülkede ne kadar nükleer silah var merak edilmeye başlandı. Dokuz ülkenin sahip olduğu nükleer savaş başlıklarının toplamı 12.100'ü aşmaktadır, ancak Silah Kontrol verilerine göre 22 devlet nükleer silah üretmek için kullanılabilecek malzemelere sahip. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) tarafından resmi olarak tanınan başlıca nükleer silah sahibi güçler Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD!

NPT sabit bir savaş başlığı sayısı dayatmasa da, henüz tam olarak uygulanmamış bir silahsızlanma süreci öngörmekte. New Start (ABD ve Rusya Federasyonu tarafından imzalanan nükleer silahların azaltılması anlaşması) Eylül 2022 verilerine göre, Rusya 540 sevkiyat sisteminde (kıtalararası balistik füzeler, denizaltından fırlatılan füzeler ve bombardıman uçakları) 1.549 stratejik savaş başlığı konuşlandırıyor. Anlaşmanın askıya alınmasından bu yana Rusya, 2026 yılına kadar anlaşma sınırlarına uyma niyetini beyan etmesine rağmen rakamlarını güncellemedi. Stratejik savaş başlıklarına ek olarak, ABD istihbaratı Rusya'nın New Start'a dahil olmayan 1,000 ila 2,000 arasında stratejik olmayan nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor.

Mart 2023'te ABD, 662 fırlatma sistemi üzerinde 1.419 stratejik nükleer savaş başlığı konuşlandırdığını iddia etmişti. Buna ek olarak, Avrupa'daki altı NATO üssünde yaklaşık 100 adet B-61 hidrojen nükleer bombası konuşlandı. ABD'nin rakamları güncel ve Temmuz 2024 itibariyle Enerji Bakanlığı aktif ve inaktif savaş başlıkları da dahil olmak üzere toplam 3.748 savaş başlığı beyan etti.

ÇİN'DE NE KADAR NÜKLEER SİLAH VAR?

Çin kara, deniz ve bombardıman balistik füzeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 440 nükleer savaş başlığına sahip. Bu savaş başlıklarının tahmini 310 tanesi 206 stratejik fırlatıcıya tahsis edildi. Çin son 30 yılda nükleer kuvvetlerini modernize etti ve mevcut gelişmeyi takip etmesi halinde 2030 yılına kadar 1.000 nükleer başlığa sahip olabilecek.

Fransa, 48'i denizaltından fırlatılan balistik füze ve 50'si havadan fırlatılan seyir füzesi olmak üzere yaklaşık 290 nükleer savaş başlığına sahip. Paris ayrıca nükleer kuvvetlerini modernize etme programı başlatmıştı, ancak stokların sayısı sabit kaldı.

Ocak 2022'de Birleşik Krallık, yaklaşık 120'si operasyonel olarak kullanılabilir ve 105'i aktif olmayan 225 nükleer savaş başlığına sahipti. Ülke yalnızca, etkisiz hale getirilmesi özellikle zor olan dört adet Vanguard sınıfı nükleer enerjili balistik füze denizaltısına dayanan bir nükleer caydırıcılığa güveniyor. Ateş güçlerinden ve neredeyse sınırsız menzillerinden faydalanmak üzere tasarlanan bu denizaltılar, önleyici bir saldırı durumunda bile nükleer bir yanıt potansiyelini garanti ediyor.

NPT'yi imzalamamış olan Hindistan ve Pakistan'ın sırasıyla yaklaşık 172 ve 170 nükleer başlığa sahip olduğu bilinmekte. Nükleer silahlara sahip olduğunu ne kabul eden ne de reddeden İsrail'in ise yaklaşık 90 nükleer başlığa ve 200 silah için yeterli bölünebilir malzemeye sahip olduğuna inanılıyor

2003'te NPT'den çekilen Kuzey Kore'nin yaklaşık 30 nükleer savaş başlığından oluşan bir cephaneliğe sahip olduğu tahmin ediliyor. İran, henüz nükleer silaha sahip olmamakla birlikte, bu hedefe ulaşma niyetinde olmadığına dair resmi açıklamalara rağmen, nükleer silah üretme kapasitesini geliştirmişti. Ancak İran'ın eski dışişleri bakan yardımcısı kısa bir süre önce İran'ın 48 saat içinde askeri nükleer kapasite geliştirebileceğini ve bu süreyi 24 saate indirebileceğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN NÜKLEER SİLAHI VAR MI?

Türkiye'nin nükleer silah olduğuna dair şu zamana kadar bir haber yayınlanmadı. Fakat yakında zamanda askeri uzmanlar Pakistan'ın Türkiye'ye nükleer silah desteği vereceğini belirtmişti.

Hatta iddialar ANKA-3'ün nükleer başlıklı Pakistan füzesini taşıyabileceği yönündeydi.

Avatar
Ozan KOLTUK