Yandex Metrica
SON DAKİKA
Hançer düşürüldü! ABD doğruladı: Putin'in 'yenilmez' dediği silah vuruldu

Hançer düşürüldü! ABD doğruladı: Putin'in 'yenilmez' dediği silah vuruldu

Kamikaze drone'larının başrolde olduğu savaşta, bir insansız hava aracı yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıktaki hedefin etrafında belirdi. CNN International, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'yenilemez' dediği hipersonik füzenin Patriotlar tarafından vurulduğunu açıkladı.

Dünya

23.01.2024, 20:50

Bahar taarruzu için gözler cephe hattına çevrildi, insansız hava aracı savaşı neredeyse 3 bin kilometre öteye uzandı. Rusya'nın ateşlediği hipersonik Kinzhal-Hançer füzesinin havada vurulması ise, on beşinci ayındaki savaşta yeni bir sayfa açtı. Milliyet'in haberine göre; Rusya'nın Ukrayna işgalinin kilitlendiği Bakhmut'tan çekileceğini geçen hafta duyuran paralı askerler Wagner Grubu, beklendiği gibi geri adım attı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a küfürler savurarak 10 Mayıs'ta çekileceklerini belirten Wagner Grubu'nun lideri Yevgeny Prigozhin, yeni videosunda kilit şehirdeki paralı askerlere gerekli mühimmatın sağlanma sözü verildiğini belirtip karardan vazgeçtiklerini söyledi. Rus ordusu ise Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Karadeniz kenarındaki kritik liman kenti Odesa'ya pazar gecesi  insansız hava araçlarıyla saldırdı. Saat 23.30'da hava saldırısı alarmları duyuldu, 40 dakika içinde ise hava savunma sistemleri Rus drone'larına karşı aktif hale geldi.

Rusya-Ukrayna sınırındaki Briynask'ta bulunan Seshcha hava üssünden kalkış yapan İran üretimi 35 adet Şahid-136 kamikaze insansız hava aracı Kiev semalarında teker teker düşürüldü. Kiev Valisi Vitaly Klitschko, gökyüzünden düşen drone ve füze enkaz parçaları nedeniyle beş başkent sakininin yaralandığını açıkladı. Kamikaze drone parçalarından biri, Svyatoshinsky semtindeki iki katlı bir binaya isabet etti.

Enkaz parçaları park halindeki otomobillere, kamyonlara ve yollara ağır hasar verdi. Karadeniz kıyısındaki Odesa'da ise hava savunma sistemlerini aşan Rus füzeleri yangınlara neden oldu. X-22 model Rus füzelerinin Odesa'daki bir depoyu ve dinlenme alanını vurduğu bilgisi geliyor.

Almanya'da skandal yasa: Vatandaşlık alabilmek için İsrail ve Yahudilikle ilgili... Haberi Görüntüle

KIRIM'DA PATLAMALAR

Rus lider Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım'da da insansız hava aracı saldırısı var. Son haftalarda sıklıkla Ukraynalılar tarafından drone'larla hedef alınan yarımadada, bu kez Çin üretimi insansız hava araçlarıyla saldırılar gerçekleşti. Kırım'daki işgal yöneticileri, Ukraynalıların 22 Mugin-5 insansız hava aracını yarımadaya gönderdiğini belirtiyor. Bazıları elektronik savaş sistemleri tarafından engellenen Çin üretimi drone'lar, yalnızca 9 bin 500 dolara satın alınabiliyor. Yarımadanın başkenti Sivastopol'de yaşayanlar, gece saatlerinde patlama sesleri duyduklarını aktarıyor.

Ukraynalılar, geçtiğimiz haftalarda Kozak Koyu ve Fiolent Burnu'ndaki Rus hedeflerine drone saldırıları gerçekleştirdi ve devasa yangınlar çıktı.

Trump seçimi kazanması durumunda yapacağı ilk işi açıkladı: Kongre baskınına... Haberi Görüntüle

3 BİN KM UZAKTA CASUS DRONE

Artık neredeyse bir drone savaşına dönüşen Rusya-Ukrayna çatışmasında en çarpıcı gelişme, Ukrayna sınırına kuş uçuşu 2 bin 950 kilometre uzaklıktaki Novosibirsk'te yaşandı. Orta Asya ülkesi Kazakistan'ın hemen kuzeydoğusunda yer alan Novosibirsk'teki bir Rus savaş uçağı fabrikasında kamerayla uçan bir drone bulundu. Eski adı Chkalov Novosibirsk Havacılık Tesisi'nde, Su-34 savaş uçakları üretiliyor. Rusya'nın en büyük uçak fabrikalarından biri olan tesis, ayrıca S-70 Okhotnik ağır bombardıman jetlerini üretmeye hazırlanıyor.

Rus yetkililerin verdiği bilgiye göre, fabrikanın giriş ve çıkışlarını gözetleyen insansız hava aracı ilave bir bataryaya sahipti. Yerel kaynaklar, kamerasında hareket sensörü bulunan drone'un pili bittiği için düştüğünü bildiriyor.

Son dakika... Uluslararası Adalet Divanı'ından Gazze kararı: Gecikmeden uygulanmalı Haberi Görüntüle

PENTAGON ZİYADESİYLE MEMNUN

Ukrayna ordusunun geçtiğimiz hafta duyurduğu Rus hipersonik füzesi Kinzhal-Hançer'in Amerikan Patriot hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu bilgisi, Washington tarafından doğrulandı. CNN International'a bilgi veren ABD'li kaynaklar, Kiev semalarında düşürülen hipersonik füzenin ABD Oklahoma'da eğitim alan Ukrayna ekipleri tarafından imha edildiğini söyledi.

CNN, ünlü Patriot hava savunma sistemlerinin şimdiye kadar konvansiyonel balistik füzelere karşı kullanıldığını ve hipersonik füzeleri düşürme yeteneğinin yalnızca teorik olarak dile getirildiğini hatırlatıyor. Habere göre, Kinzhal'ın Patriot'lar tarafından vurulması ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da ziyadesiyle memnuniyete yol açtı.

Biden’ın yanında Filistine destek verdi! İrlanda Başbakanı istifa kararı aldı! Haberi Görüntüle

PUTİN 'YAKALANAMAZ' DİYEREK TANITTI

Vladimir Putin tarafından ilk kez Mart 2018'de tanıtılan Kinzhal-Hançer hipersonik füzesi, Rus lider tarafından 'yenilemez' olarak nitelendi. Kinzhal-Hançer havadan atılan hipersonik füze sistemi için "Hızları, bunları günümüzün hava savunma ve füze savunma sistemlerine karşı yenilmez kılıyor. Basitçe söylemek gerekirse, yakalanamıyorlar. Dünyanın önde gelen ordularının bu silahları edinmeye çalıştığını anlamak kolay. Sevgili dostlar, Rusya bu silahlara sahip" diyen Putin, şu cümlelerle devam etti: "Füze sesten 10 kat daha hızlı gidiyor. Uçuşu sırasında manevralar yapıyor ve tüm mevcut -ve inanıyorum ki gelecekteki de- savunma ve füze sistemlerini aşabiliyor. 2 bin kilometreye kadarki hedeflere nükleer ve konvansiyonel başlıklar taşıyabiliyor."

Bu yılın Mart ayında ise, Rusya'nın Ukrayna şehirlerini hedef alan füze yağmurunda hava savunma sistemleri çok sayıda füzeyi gökyüzünde imha etmiş ancak Kiev yönetiminin resmi açıklamasında Kinzhal balistik füzelerinin vurulamadığını belirtmişti.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading