Yandex Metrica
SON DAKİKA

Hamburgercilerin darbe girişimi: Brezilya'da Kongre binasını basıp orduyu göreve çağırdılar

Brezilya'da ABD'ye kaçmış Jair Bolsonaro'nun destekçileri Ulusal Kongre binasını bastı. Polisle göstericiler arasında gerginlik devam ediyor. Sandık sonuçlarını kabul etmeyen provokatörler 'darbe' çağrıları yapıyor.

Dünya

23.01.2024, 20:17

Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçisi binlerce kişi, Ulusal Kongre'ye baskın düzenledi.

Ülke basınında çıkan haberlere ve sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, ordudan müdahale talebiyle slogan atan gruplar, polis bariyerini aşarak Kongre binasına girdi.

Polis aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale ediyor.

Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva karşıtı eylem düzenleyen Bolsonaro destekçileri orduya müdahale çağrısında bulundu.

Bazı göstericilerin Temsilciler Meclisi ve Senato binalarının çatısına çıktığı görüldü.

Güney Amerika'nın en büyük ülkesi, nüfusu 212 milyonu aşan Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Büyük savaş için 2026 hazırlığı: Alman istihbarat raporu ortalığı karıştırdı Haberi Görüntüle

ORDUYU DARBE YAPMAYA ÇAĞIRIYORLAR 

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula'nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Ülkede cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümü olan 15 Kasım'da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde orduyu Lula'ya karşı müdahaleye çağıran gösteriler için askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti.

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti.

Seçimlerin hemen ardından devir teslim törenine katılmayan ve soluğu ABD'nin Florida eyaletinde alan Jair Bolsonaro, geçtiğimiz günlerde bir lokantada hamburger yerken görüntülenmişti. Türkiye'de pek çok vatandaş Bolsonaro'nun hamburger yemesini Kemal Kılıçdaroğlu'na benzetmişti. 

Ünlü oyuncu Will Smith Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuduğunu söyledi:... Haberi Görüntüle

OLAĞAN ŞÜPHELİDEN JET MESAJ: DESTEKLEMİYORUZ

Brezilya'daki Kongre baskınına katılan ve 'darbe' çağrısında bulunanlar Washington'dan gelen habere üzüldü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bolsonaro destekçilerinden aşırı sağcıların Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesini kınayarak, Devlet Başkanı Lula da Silva'ya destek verdi.

Antony Blinken ve Jake Sullivan

Blinken, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Brezilya Cumhurbaşkanlığı, Kongre ve Yüksek Mahkemesine yönelik bugünkü saldırıları kınadıklarını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Demokratik kurumlara şiddet kullanarak saldırmak hiçbir zaman kabul edilemez. Brezilya Devlet Başkanı Lula'nın bu tip eylemlere derhal son verilmesi çağrısına katılıyoruz."

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da, benzer bir paylaşımda bulunarak, ABD'nin Brezilya'da demokrasiyi baltalamaya yönelik her türlü çabayı kınadığını belirtti.

"Başkan Biden durumu yakinen takip ediyor" ifadesini kullanan Sullivan, Brezilya'nın demokratik kurumlarına destek verdiklerini kaydetti. Sullivan, "Brezilya demokrasisi şiddetle sarsılmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading