Hafter'in Türkiye adımı rahatsız etti! Yunanistan nerede yanlış yaptığını bulmaya çalışıyor

Yunanistan, Libya'da Halife Hafter'e bağlı Temsilciler Meclisi'nin Türkiye ile Libya hükümeti arasında imzalanan Deniz Yetki Anlaşması'nı onaylamak üzere komite kurmasından endişeli. Dışişleri Bakanı Gerapetritis, yakın gelecekte Libya'daki grupları ziyaret edeceğini ve Hafter yönetiminin komite kurma kararıyla ilgili diplomatik girişimlerde bulunduklarını söyledi.
Yunan haber sitesi Mononews'a açıklamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Türkiye ile Libya arasında imzalanan Denizi Yetki Anlaşması'nın onaylanması için Hafter yönetiminin komite kurma kararını değerlendirdi. Yunan bakan, bununla ilgili diplomatik girişimlerde bulunduklarını söyledi.
Yakın zamanda Libya'ya bir ziyaret gerçekleştireceğini belirten Gerapetritis, burada hem Ulusal Mutabakat Hükümeti hem de Tobruk Yönetimi'yle görüşeceğini söyledi.
Röportajda gazeteci Nikos Hassapopoulos'un sorduğu kontra sorular da dikkat çekti. Gerapetritis, Hassapopoulos’un "Hafter'in tutum değişikliği oldu. Türkiye'deki Amerikan Büyükelçisi'nin Erdoğan'ı yüceltmesi ve ona F-35 konusunda vaatlerde bulunması var. Ne değişti? Neyi yanlış yaptık ve bu duruma mı geldik?" şeklinde sorduğu soruyu "Saygısızlık etmek istemem. Hiçbir şeyin değiştiğine inanmıyorum. Ve herhangi bir başarısızlık olduğuna da inanmıyorum." diyerek geçiştirdi.
"YUNAN DİPLOMASİSİ İÇİN BİR YENİLGİ Mİ?"
Yunan bakan, Hassapopoulos’un "Hafter'in tutumundaki değişiklik Yunan diplomasisi için bir yenilgi değil mi?" şeklinde sorduğu soruya ise şu cevabı verdi: "Şu anda olan Türk-Libya muhtırasını değerlendirmek üzere bir komite kurulması önerisidir. Gezegenin en kırılgan bölgelerinden biri olan Libya ile ilgili olarak diplomasimizin dikkatli ve dengeli olması gerektiğini akılda tutmakta fayda var. Dikkatliyiz ve gerektiğinde uygulamaya koyacağımız çok güçlü silahlar bulunduruyoruz."
Gerapetritis, Yunan gazetecinin "Sizce Hafter bunu neden yapıyor? Türkiye'ye karşı ani yaklaşımının sebebi nedir? Saddam Hafter’in Türkiye’ye gidişini neden engelleyemedik?" sorusunu ise şu ifadelerle cevapladı: "Öncelikle gelişmeleri önyargılı bir şekilde değerlendirmemeliyiz. Yunanistan gelişmeleri izliyor ve hem Doğu hem de Batı Libya ile bir temas sistemi oluşturup anlamlı diplomasi yürüttüğünden emin olun."
HAFTER KOMİTE KURULDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI
Libya basınında çıkan habere göre Halife Hafter'e bağlı Temsilciler Meclisi, Türkiye ile Libya hükümeti arasında imzalanan Deniz Yetki Anlaşması'nı onaylamak üzere bir komite kurulduğunu açıkladı. Türkiye ile Libya’nın resmi hükümeti olan Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 2019 yılında Deniz Yetki Anlaşması imzalanmış, bu anlaşma Hafter yönetimindeki Tobruk merkezli hükümet tarafından tanınmamıştı. Yunanistan, bu anlaşmadan duyduğu rahatsızlığı sık sık dile getiriyor.
HAFTER TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 4 Nisan'da Libya Ulusal Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Saddam Khalifa Hafter'i kabul etmişti. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu'nun davetlisi olarak Ankara’ya gelen Libya Ulusal Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Saddam Khalifa Hafter'i kabul etti." ifadeleri yer almıştı.
AKDENİZ'DE DENİZ YETKİ ALANLARININ SINIRLANDIRILMASI ANLAŞMASI
Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması, iki ülkenin Doğu Akdeniz'deki haklarını koruyan anlaşma olarak dikkat çekmişti. Anlaşma aynı zamanda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'deki tek taraflı adımlarına cevap niteliği taşıyordu.
Yunanistan, anlaşmaya tepkisini göstermek amacıyla o dönem Libya'nın Atina Büyükelçisi olan Muhammed el-Menfi'ye mutabakatın içeriğini sunması için ültimatom vermiş, El-Menfi verilen ültimatoma uymayınca Yunanistan tarafından istenmeyen adam ilan edilmişti.
Aralık 2019'da Yunanistan'ı 72 saat içinde terk etmesi istenen el-Menfi, Libya'ya döndükten yaklaşık 1,5 yıl sonra Libya Başkanlık Konseyi Başkanı olarak ülke yönetiminin başına gelmiş, göreve geldikten bir ay sonra ise kendisini istenmeyen adam ilan eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ı, Trablus'ta kabul etmişti.TRHABER
