Güney Kıbrıs'ı NATO'ya sokma planı: O görüşmede ne konuşulduğu belli oldu
Yunan basını bir süredir gündemde olan söylentiyi doğruladı: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi NATO üyesi olmak istiyor. Buna ilişkin yol haritası 30 Ekim'de Beyaz Saray'da Joe Biden ile Nikos Hristodulidis görüşmesinde ele alındı. Washington, Ada güneyinin tamamıyla Amerikan-İsrail garnizonuna dönüştürülmesi karşılığında Rumlara hem ağır silahlar bağışlamayı hem de Atlantik İttifakı üyeliğini vaat ediyor.
Amerikan başkanı Joe Biden'ın Beyaz Saray'daki son günlerinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'i Washington'a niçin çağırdığı belli oldu. 30 Ekim'de Hristodulidis ile bir görüşme gerçekleştiren Biden'ın Rumları NATO'ya sokma planını müzakere ettiği ortaya çıktı.
Yunan Kathimerini gazetesinde yayınlanan bilgiye göre Rum lider, NATO'ya üyelik başvurusu ve takip edilecek yol haritasına ilişkin bir planı Joe Biden'a sundu.
Yunan basını, siyasi koşullar izin verdiğinde hayata geçirilecek plandaki Amerikan parmak izlerine şöyle dikkat çekiyor:
"Bu, Washington tarafından zaten kabul edilmiş, birbirine bağlı birkaç aşamadan oluşan, ayrıntılı, iyi düşünülmüş, uzun vadeli bir plandır. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bunu 'kazan kazan' olarak nitelemesi, böyle bir gelişmenin sonuçlarının çok büyük olacağını söylemesi dikkat çekicidir."
ABD VE İSRAİL ORAYA YERLEŞİYOR
Hristodulidis, Biden'a sunduğu NATO planını daha sonra Romanya başkenti Bükreş'te NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile de paylaştı. Spesifik planın ilk maddesinde NATO ile GKRY ilişkisini kurumsallaştırmak var.
Kathimerini gazetesi GKRY'nin NATO ile sıcak ilişki kurmasının kolaylaşması için önümüzdeki dönemde 'Kıbrıs sorununda' olumlu gelişmeler yaşanabileceğini, Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerinde de bahar havası beklenmesi gerektiğini ileri sürüyor.
GKRY Cumhurbaşkanı ayrıca Oval Ofis'teki görüşmede Biden'dan, Amerikan silahlarının Kıbrıs güneyine akmasının devam etmesi için ilginç bir talepte daha bulundu.
Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunun kaldırılmasına dair yıllık alınan kararların '3 yıllık' yahut '5 yıllık' şeklinde olması isteniyor. Joe Biden'ın bu talebe sıcak baktığı ve ABD'li senatör Cory Booker'ın yeni bir tasarıyı Kongre'ye sunmak için hazırda beklettiği kaydediliyor.
Güney Kıbrıs planı doğrultusunda ABD tarafından karşılanması beklenen diğer bir talep ise Rum muhafız güçlerinin Amerikan askerî akademilerinde eğitilmesi konusu oldu. Buna göre Güney Kıbrıs askerleri ABD topraklarında 4 yıllık askerî eğitim veren okullardan en az 2'sine kayıt yaptırabilecek.
ADA'NIN GÜNEYİ CEPHANE DEPOSUNA DÖNÜŞECEK
Güney Kıbrıs'ın NATO planında en temel parametreyi ise ordu modernizasyonu oluşturuyor. ABD'nin önümüzdeki dönemde Rumlara daha ağır silah ve teçhizatı ücretsiz olarak aktarması bekleniyor.
Amerikan uçak ve helikopterleri tarafından hıncahınç doldurulmuş bulunan Andreas Papandreou Havalimanı'nın uzun süreli kullanımı konusunda da anlaşma sağlandığı bildirilirken, Ada'da konuşlanacak yeni ABD askerlerinin barınması için Lefkoşa'nın yeni garnizon inşa etmeye hazır olduğu, bunları yapma hedefiyle de Washington'dan ödenek beklendiği belirtiliyor.
Güney Kıbrıs'taki Amerikan varlığını artırma konusunda yapılacak çalışmaları ele almak için ekim ayında senatörlerden oluşan üst düzey bir heyet Ada'yı ziyaret etti. Amerikan senatörler, Rumların kontrol ettiği bölgeye yönelik planları 'büyük stratejik nitelikte' olduğunu söylüyor.
Hristodulidis ve ekibi, Doğu Akdeniz ekseninde oluşturulmuş Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail ittifakının ABD'nin yeni başkanı Donald Trump döneminde de güçlenerek devam edeceğinden neredeyse emin.
İsrail askerleri Mayıs 2022'de 'Chariots of Fire' adlı bir tatbikat bahanesiyle Güney Kıbrıs'a çıkarma yapmıştı. Katliamcı Golan Tugayı askerleri ise Şubat 2023'te Türkiye sınırındaki Dedeağaç'a kadar gelerek Yunan ordusuyla ortak tatbikat gerçekleştirmişti.