Grevler Avrupa'yı sardı! Her gün bir sektör iş bırakıyor: Okullar bile kapanacak
Grev dalgası bütün Avrupa'yı sardı. Almanya, İspanya, İtalya, Yunanistan, Fransa ve İngiltere'de her gün bir sektör iş bırakıyor.

Avrupa, büyük bir grev dalgası ile karşı karşıya. Ukrayna Savaşı'nın ardından doğalgaz krizi ve yüksek enflasyon ile karşı karşıya kalan Avrupa'da vatandaşlar sokağa dökülürken neredeyse her gün bir sektör greve gidiyor.
EMEKLİLİK REFORMU MACRON'UN BAŞINI DERDE SOKTU
Fransa'da emekilik yaşını 64'e çıkaran emeklilik reformu dolayısıyla protestocular sokağa indi. Ülke genelinde bir milyondan fazla kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Başkent Paris'teki gösterilere 500 bin kişi katılırken protestocular Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifasını talep ediyor.
ALMANYA'DA GREV DALGASI
Almanya'da ise 11 milyona yakın işçi için sözleşme görüşmeleri gündeme gelirken grevler ülkeyi sarmaya başladı. Ülkenin en büyük sendikalarından Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) grev kararı aldı. Deutsche Post ve DHL'de çalışanlar ise yüksek ücretler için iş bıraktı.
İSPANYA VE İNGİLTERE'DE SAĞLIK KRİZİ
İspanya'da ise sağlık çalışanları greve gitti. 12 Ocak'tan beri belirsiz süreyle grev yapan doktorlar personel yetersizliği ve düşük maaş ve personel yetersizliğinden şikayet ediyor. Sağlık çalışanları 25-26 Ocak'ta Katalonya'da, 26-27 Ocak'ta ise Extremadura'da grev yapacak.
İspanya gibi İngiltere'de de sağlık çalışanları ayaklandı. İngiliz hemşireler 106 yıl sonra aralık ayında 48 saatlik greve gitti. Sağlık çalışanlarının yanı sıra yüzlerce vatandaş da sokaklara indi.
İNGİLTERE'DE OKULLAR KAPANACAK
Sağlık çalışanlarının ardından öğretmenler de maaş için greve hazırlandığını açıkldı. İngiltere ve Galler'de öğretmenlerin greve gitmesi ile şubat ve mart ayında okulların kapanmasından endişe ediliyor.
İngiltere'de ayrıca, ambulans çalışanları şubat ve mart ayında, üniversite akademik personeli 1 Şubat'ta ve tren makinistleri ise 1 ve 3 Şubat'ta greve gidecek.
YUNANİSTAN: İŞ GÜVENLİĞİ YOK
Yunanistan'da ise meslektaşlarının ölümünden sonra belediye işçileri iş güvenliğinin olmaması sebebiyle grev kararı aldı. 8 Ocak'ta Xylokastro belediyesidne bir çöp kamyonnunda çalışan işçinin hayatını kaybetmesinin ardından grevler alevlendi. Atina'da Attika Yerel Yönetimler İşçi Sendikası, Bağımsız İş Teftiş Kurumu'nun ofislerini işgal ederek binanın önüne dev bir pankart astı. Aktivistlere göre, belediyelerde son yıllarda birçok ölüm oldu.
İTALYA'DA BENZİN KRİZİ
İtalya'da benzin dağıtım şirketlerinin bağlı olduğu üç büyük sendika (Faib, Fegica ve Figisc), yaptıkları ortak açıklamada, greve gitme kararı aldıklarını duyurdu. 25-26 Ocak'ta ülke genelinde benzin istasyonlarında grev yapacaklarını açıkladılar.
GREVLER BÜTÜN AVRUPA'YA YAYILDI
Portekizli öğretmenler ücret ve iş yükü konusunda greve gitmişti. Hollanda'da bölgesel taşımacılık işçileri maaş için grev yapmıştı. İskoçya'daki öğretmenler, 6 Şubat Pazartesi gününe kadar iş bırakıyor.