Graham açıkladı: Yeni bir 11 Eylül ihtimali var
ABD'de çekilme tartışması sürüyor Biden'ın Afganistan'dan çekilmesini sert dille eleştirirken 'yeni bir ölümcül döneme girildiğini' öngören Trump yandaşı Senatör Graham, ABD'ye 11 Eylül benzeri bir saldırı düzenlenmesi ihtimalinin yüksek olduğunu öne sürdü.

ABD'de çekilme tartışması sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'dan çekilmesine Cumhuriyetçiler sert tepki gösterdi. O isimlerin başında şahin kanadın öncü isimlerinden Trump yandaşı Senatör Lindsay Graham var. Graham'ın son açıklaması hayli tartışılacak cinsten. Cumhuriyetçi senatöre göre 'yeni bir ölümcül döneme girildi.'
'ASIL DEHŞET ŞİMDİ GEÇİT TÖRENİ YAPACAK'
Afganistan'ın Taliban hakimiyetine geçmesinin ardından tahliye kaosuna sahne olan Kabil Havalimanı'na geçtiğimiz perşembe günü DEAŞ'ın Horosan kolunun düzenlediği bombalı saldırıların ardından tartışmalar alevlendi. Biden'ın istifasını talep eden ve çekilme kararının yanlışlığına vurgu yapan Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen Senatörü Lindsey Graham çok tartışılacak bir açıklama daha yaptı. Bir televizyon kanalında yayına katılan Senatör Graham, Afganistan'da ABD'nin Taliban'la vardığı anlaşma uyarınca çekilmenin tamamlanması sonrası, 'asıl dehşetin yaşanmaya başlayacağını' iddia etti.
ABD'de şahin kanadın en önemli temsilcilerinden olan Graham, çekilme sonrası dönem için yeni bir 11 Eylül benzetmesi yaptı; "Müttefiklerimize sırtımızı döndük... ve yeni bir 11 Eylül'ün koşullarını oluşturduk" şeklinde konuştu.
"Bizimle cesurca savaşmış binlerce Afgan müttefiki geride bırakacağız. Yüzlerce ABD yurttaşını geride bırakacağız. Yeni bir 11 Eylül ihtimali tavan yapmış durumda. Anavatanımıza saldırı düzenlenmesinden şimdikinden daha endişe duyduğum bir zaman olmamıştı"
“The parade of horribles are about to unfold,” Sen. Lindsey Graham (R-SC) says of Afghanistan. “We're leaving thousands of Afghan allies behind us. We're going to leave hundreds of American citizens behind. The chance of another 9/11 just went through the roof.” pic.twitter.com/8pb5Uin9il
— Face The Nation (@FaceTheNation) August 29, 2021
''SAVAŞ YENİ BAŞLIYOR''
Kabil Havalimanı'nda 13 ABD askerinin ve onlarca Afganistan vatandaşı sivilin ölümüne yol açan saldırıların ardından ABD'nin DEAŞ-H liderlerine yönelik SİHA saldırılarını da yorumlayan Graham "Bunlar DEAŞ'ı aşındırmaya yetmez. DEAŞ savaşçılarının sayısı iki katına çıktı" ifadelerini kullandı.
Linsdsay Grahama göre Afganistan yeni bir ölümcül döneme girmiş durumda.
"Biz bu savaşı bitirmedik. Başkan Biden, Agfanistan'ı gelecekteki başkanların gündeminden kaldırmayı amaçladığını söyledi. Ama tam tersini gerçekleştirdi. Gelecek 20 yıl boyunca ABD Başkanları Afganistan'daki felaketle uğraşacak. Bu savaş bitmemiştir. Yeni bir ölümcül bölüme girmiş bulunuyoruz.''