Gözü korkan İsrail medyasından Türkiye itirafı: Bölgesel güç, gelişmiş İHA'ları var
İnsanlık İttifakı üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıdaki sivil toplum kuruluşu, 1 Ocak'ta Galata Köprüsü'nde düzenlenen "Büyük Buluşma"da, Gazze'deki soykırıma karşı tüm insanlığı harekete geçirmek için Filistin'e destek eylemi gerçekleştirdi. Milyonların Gazze için tek yürek olduğu yürüyüş, İsrail medyasının gözünü korkuttu. Türkiye'nin bölgesel bir güç haline geldiğini itiraf eden İsrail medyası, olası bir savaşın Tel Aviv için büyük bir sorun olacağını yazdı.
Dünya kamuoyunun ateşkes çağrılarına kulağını tıkayan İsrail, Gazze'de saldırılarına acımasızca devam ederken Türkiye, yeni yılda büyük bir yürüyüş düzenledi.
İnsanlık İttifakı üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıdaki sivil toplum kuruluşu, 1 Ocak'ta Galata Köprüsü'nde düzenlenen "Büyük Buluşma"da, Gazze'deki soykırıma karşı tüm insanlığı harekete geçirmek için Filistin'e destek eylemi gerçekleştirdi.
Milyonlar, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen yürüyüşte tek yürek oldu ve Gazze'deki soykırımı tüm dünyaya haykırdı.
İSTANBUL'DAKİ GAZZE YÜRÜYÜŞÜ RAHATSIZ ETTİ
Milyonların Gazze için tek yürek olduğu yürüyüş, İsrail medyasının gözünü korkuttu. Ülkenin önde gelen medya kuruluşları arasında yer alan Makor Rishon gazetesi, İstanbul'da yeni yılın ilk gününde 400'e sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Filistin için "Dün Ayasofya, Bugün Emevi, Yarın Aksa" sloganları ile düzenlenen yürüyüşten duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Maariv gazetesi ise Orta Doğu'da değişen dinamiklerin Türkiye'yi bölgede yeni bir merkezi oyuncu haline getirdiğini yazarken ''Bu durumun İsrail için bazı sonuçları olacak.'' yorumunda bulundu.
''ÇOK GELİŞMİŞ İHA'LARI VAR''
Konuyla ilgili gazeteye değerlendirmede bulunan Tel Aviv Üniversitesi'nden Dr. Chai Eitan Cohen Yanrojak, insansız hava araçlarının (İHA) Lübnan'daki çatışmalarda İsrail için büyük bir tehdit haline geldiğini hatırlattı. Cohen Yanrojak, ayrıca "Türklerin, Dağlık Karabağ, Ukrayna, Libya gibi savaş alanında kendilerini kanıtlamış çok gelişmiş İHA'ları var." uyarısında bulundu.
Türkiye'nin savunma sanayi konusunda giderek bağımsızlaştığına ve güç kazandığının altını çizen Cohen Yanrojak, şu değerlendirmede bulundu;
"Türkiye bölgesel bir güç olarak görülüyor, bu nedenle Türklerin silahlanmasını sadece bize karşı bir şey olarak göremeyiz. dedi ve İsrail hükümetine şu uyarıda bulundu: “İsrail Türklerle sağlıklı bir iletişim kanalı açmalı. İlk hedef savaşı önlemek olmalı. Aynı zamanda kendimize güven duymalı ve zayıflık da göstermemeliyiz."
''TÜRKİYE, BÖLGESEL BİR GÜÇ OLARAK GÖRÜLÜYOR''
Gazete başka bir analizinde ise "Türkiye siyasi, ekonomik ve askeri açıdan bölgesel bir güç olarak kabul edilirken, Türkiye ile doğrudan bir çatışmanın İsrail için çok önemli bir sorun teşkil etmesi öngörülüyor. Türkiye son yıllarda askeri bir güç olarak konumunu güçlendirdi ve savunma sanayisini geliştirdi. Türk ordusu Doğu Akdeniz çevresindeki orduların en büyüğü olarak kabul ediliyor ve Ankara son yıllarda Suriye, Libya ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaşta ciddi savaş deneyimi kazandı." ifadelerini kullandı.