Yandex Metrica
SON DAKİKA
Gıda krizini Türkiye çözüyor! Donanma Karadeniz'de güvenli koridor oluşturacak

Gıda krizini Türkiye çözüyor! Donanma Karadeniz'de güvenli koridor oluşturacak

Türkiye, Ukrayna limanlarındaki deniz mayınlarını temizleme konusunda devrede. Depolarda bekleyen tahılın dünyaya sevk edilmesi için Rusya ile anlaşma sağlandı.

Dünya

23.01.2024, 19:21

Ukrayna topraklarında hasat edilen 20 milyon tonu aşkın tahıl diğer ülkelere ulaşacağı günü bekliyor. Dünyanın buğday depolarından biri durumundaki ülkede silolar ağzına kadar tahılla dolu durumda. Dünyanın büyük ihtiyaç duyduğu bu değerli gıda, ticari gemilerin savaş şartları ve mayın tehlikesinden ötürü denize açılamaması nedeniyle diğer ülkelere götürülemiyor.

30 Mayıs'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefon görüşmesinde bu konuyu gündeme getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhatabından çözüme ilişkin olumlu mesajlar aldı. Görüşmeye ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, "Rus tarafı Türk partnerlerle koordinasyon halinde malların denizden engelsiz geçişini sağlamaya hazır. Bu durum Ukrayna limanlarından tahıl ihracatını da kapsıyor" dedi. Görüşmede Putin ayrıca, Rusya'ya yönelik yaptırımların kalkması halinde büyük miktarlarda gübre ve tarım ürünü ihraç edebileceklerini de belirtti. 

Sergey Lavrov

Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin bir açıklama da bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Suudi Arabistan ziyareti sırasında basının karşısına geçen Lavrov, Ukrayna'nın mayın temizleme işinde Türkiye'den yardım alacağını, Erdoğan ile Putin arasında bu konuda uzlaşma bulunduğunu dile getirdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada, Sergey Lavrov'un 8 Haziran'da Türkiye'ye askeri heyetle birlikte geleceğini ve denizde güvenli koridor oluşturulması konusunda yapılması gerekenlerin ele alınacağını belirtmişti. Hem Lavrov hem de Çavuşoğlu'nun bu mesajları, dünyayı olası bir gıda krizinden Türkiye'nin kurtaracağına ilişkin beklentileri artırdı. 

Ukrayna limanlarına bırakılan ve Karadeniz'de ticaretin durmasına neden olan deniz mayınları, Türk Deniz Kuvvetleri'nin desteğiyle tespit edilecek. Rus tarafıyla bu konuda anlaşma sağlandı. Ukrayna ise böyle bir fırsatı zaten iple çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le aynı gün görüştüğü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'ye tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine verdiği önemi anlatmış, Türkiye'nin gerekli desteği vereceğini ifade etmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading