Geri dönüş başladı: 6 milyonu aşkın Suriyeli hangi ülkelerde yaşıyor? İşte sığınmacılara dair merak edilen sorunun cevabı
Nusayrî azınlığa mensup Esed hanedanının sonlandığı Suriye'de bayram havası esiyor. 13 yıllık savaş süresince evlerini terk etmek zorunda kalan 13 milyon Suriyelinin 6 milyondan fazlası yurtdışına göç etti. Bunların yarısı Türkiye'de barınıyor.
Nusayrî Esed hanedanının sona ermesi ve eli kanlı diktatör Beşar Esed'in Rusya'ya kaçmasıyla birlikte milyonlarca Suriyeli için yeni bir dönem başladı. Ülke nüfusunun en az yüzde 85'ini oluşturan ve 13 yıldır rejimin katliamlarına direnen Sünni Müslümanlar nihayet kendi topraklarında söz sahibi olma fırsatı elde etti.
2011 yılında Esed rejimine karşı halk ayaklanması başladığında Suriye'nin nüfusu yaklaşık 21 milyondu. 13 yıllık savaş süresince 13 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler'in 2024 yılı raporlarına göre Suriye sınırları dahilinde iç göçe maruz kalmış insan sayısı 7,5 milyonu buluyor.
Komşu ülkelere sığınanların sayısı ise 5 milyon düzeyinde. Bunun yanında Avrupa ülkelerine yerleşmiş Suriyeli sayısının 1,3 milyon olduğu kaydediliyor.
500 bini aşkın insanın öldüğü, bir milyondan fazlasının yaralandığı savaş, Esed rejiminin devrilmesiyle birlikte yeni bir aşamaya girdi. Rusya ve İran'ın denklem dışı kalmasıyla birlikte, yıllardır sığınmacı olarak başka ülkelerde barınan Suriyelilerin memleketlerine dönüyor.
Bu noktada "Hangi ülkede kaç Suriyeli var?" sorusu daha sık sorulur hale geldi. Kayıtlı Suriyeli mültecilerin yaklaşık yarısı Türkiye'de bulunuyor.
2014 yılında Suriye'den Türkiye'ye kitlesel göçlerde artış yaşanmıştı.
DÜNYADA EN ÇOK MÜLTECİNİN YAŞADIĞI ÜLKE
3 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıyı misafir eden Türkiye, aynı zamanda dünyanın en büyük mülteci nüfusuna sahip ülkesi durumunda. Suriyelilere tanınan 'Geçici Koruma Statüsü' Türkiye'de barınmalarına imkan tanıyor.
Suriye'nin diğer komşusu Lübnan, yaklaşık 774 bin kayıtlı Suriyeli mülteciyle Türkiye'yi takip ediyor. Bu ülkede kaçak olarak bulunanlar da dahil edildiğinde Lübnan'da tahmini 1,5 milyon Suriyelinin bulunduğu varsayılıyor. Bu tablo Lübnan'ı dünyanın en yüksek mülteci yoğunluğuna sahip ülkesi yapıyor; çünkü orada 2024 itibariyle her 5 kişiden biri Suriyeli mülteci.
Birleşmiş Milletler'e göre, 716 bin kayıtlı Suriyeliyi barındıran Almanya, sığınmacı konusunda Türkiye ve Lübnan'ın ardından 3. sırada geliyor. Berlin yönetimi Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin sığınma başvurularını askıya aldıklarını duyurdu. Federal Göç ve Mülteciler Ofisi'nin uygulamaya koyduğu karar yaklaşık 48 bin kişiyi etkiliyor.
SURİYELİ SIĞINMACILAR HANGİ ÜLKELERDE?
Kayıtlara göre sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerin sıralaması ve Suriyeli mülteci sayısı şöyle:
- Türkiye: 3 milyon 112 bin
- Lübnan: 774 bin
- Almanya: 716 bin
- Irak: 286 bin
- Mısır: 156 bin
- Avusturya: 98 bin
- İsveç: 87 bin
- Hollanda: 65 bin
- Yunanistan: 50 bin
Başka ülkelere göç etmiş Suriyeli sayısının toplamda 5,5 ilâ 6,5 milyon arasında olduğu sanılıyor. Bunların yarısı Türkiye topraklarında barınıyor.
8 Aralık 2024 tarihi itibariyle muhaliflerin Şam'ı ele geçirerek kesin zafer ilan etmesinin ardından Türkiye'deki sığınmacılar geri dönmek için harekete geçti. Gerek Suriye dahilindeki güvenli bölgelerde barınan gerekse de Türkiye'nin sınır illerinde bulunan mülteciler şimdi akın akın ülkelerine dönüyor.
Esed hanedanının sona ermesiyle birlikte ülkelerine dönen Suriyeli sayısının önümüzdeki aylar itibariyle 'milyonu' bulması bekleniyor.
