Gazze'nin bitmeyen kabusu: Binlerce çocuk çöken hastanelerde açlıktan ölüyor

İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'ye gıda, ilaç ve diğer malların girişine izin vermiyor. İsrail saldırıları bölgedeki gıda üretiminin neredeyse tamamını yok etti. Gazze'deki Filistinliler hayatta kalmak için neredeyse tamamen uluslararası yardıma bağımlı durumda.
Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in son dönemde yoğun operasyonlar düzenlediği Gazze Şeridi'ndeki sağlık sisteminin çökmekte olduğu uyarısında bulunarak, sivil nüfusun büyük çaplı yerinden edilmelerine ve temel ihtiyaç maddelerinde büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.
İki yaşındaki Maiar'ın bedeni şişmiş ve güçsüzleşmiş, çığlıkları çaresizliğin günlük hayatın bir parçası haline geldiği bir koğuşta yankılanıyor.
Çölyak hastalığı olan küçük kızın özel bir diyete ihtiyacı var; ancak bu, 19 ay süren savaş ve İsrail ablukasından sonra neredeyse imkansız . Annesi Asma, "Bebeğine bez, soya sütü, özel yiyecek lazım. Hiçbiri yok. Ve var olduklarında da o kadar pahalılar ki alamıyorum." ifadelerini kullandı.
"GAZZE'YEN EN KÖTÜSÜ ÇOKTAN GELDİ"
BM'ye göre Maiar, bu yıl yetersiz beslenme nedeniyle tedavi gören 9.000'den fazla çocuktan biri ve gıda güvenliği uzmanları yıl boyunca on binlerce vakanın gerçekleşeceğini öngörüyor.
Uzmanlar, İsrail'in askeri operasyonlarını durdurmaması ve ambargoyu tamamen kaldırmaması halinde bölgenin kıtlığa sürüklenme riskiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta dünyanın açlıktan ölmekte olduğunu söyledi.
BM Nüfus Bölümü Filistin Toprakları temsilcisi Nestor Owomuhangi, "Nereye baksanız insanlar aç... Parmaklarını ağızlarına götürüp yiyeceğe ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar" dedi. "Gazze'ye en kötüsü çoktan geldi."
İNSANİ İLKELER İHLAL EDİLİYOR
İsrail, haftalardır Gazze'de yeterli gıda olduğunu ısrarla savunduktan sonra, uluslararası baskılara boyun eğerek bu hafta ülkeye bebek maması da dahil olmak üzere onlarca tır dolusu insani yardımın girmesine izin vermeye başladı.
Çarşamba günü, BM yetkilisi bir düzineden fazla kamyonun Gazze'nin merkezindeki depolara ulaştığını söyledi. Yetkili, medyaya konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu. Ambargonun kaldırılmasından bu yana dağıtım noktalarına ulaşan ilk yardım malzemesinin bu olduğu anlaşılıyor.
BM kuruluşları ve insani yardım grupları, yeni sistemin artan ihtiyaçları karşılamayacağını, birçok insanı dağıtım noktalarına daha yakın olmak için tekrar taşınmaya zorlayacağını ve insanları yaşadıkları yerde yardım almak yerine taşınmaya zorlayarak insani ilkeleri ihlal edeceğini söylüyor.
GAZZE'DE TÜM HASTANELER YIKILDI
Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in son dönemde yoğun operasyonlar düzenlediği Gazze Şeridi'ndeki sağlık sisteminin çökmekte olduğu uyarısında bulunarak , sivil nüfusun büyük çaplı yerinden edilmelerine ve temel ihtiyaç maddelerinde büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.
Gazze'deki dört büyük hastane geçen hafta faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Dünya Sağlık Örgütü'nden Endonezya Hastanesi ve El Avda'ya ulaşmaya çalışan ekiplerin engellendiği iddia edildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden sadece 19'unun faaliyette kaldığını, bunların en az yüzde 94'ünün hasar gördüğünü bildirirken, Filistin yerleşim bölgesinde sadece 12 hastanenin geniş yelpazede sağlık hizmeti sunabildiğini belirtti.
Nasser Hastanesi'nden Doktor Ahmed el-Fara şu ifadeleri kullandı: "Hiçbir şeyimiz yok. Her şey tükeniyor. Bebekler ve hamile kadınlar felaket bir durumda."
Anneler, kurdukları derme çatma kamplarda açlık çığlıklarını susturmak için çocuklarına sulandırılmış süt tozu veya nişasta yedirmeye çalışıyor.
