• G.ALTIN

    4.032,56

  • DOLAR

    38,8463

  • EURO

    43,7721

  • BIST 100

    9.668,36

  • BITCOIN

    $104.145

Gazze kasabı gözden çıkarıldı! Trump bundan böyle Netanyahu'suz ilerleyecek

Gazze kasabı gözden çıkarıldı! Trump bundan böyle Netanyahu'suz ilerleyecek

İsrail basınında yer alan haberlerde ABD Başkanı Trump'ın İsrail Başbakanı Netanyahu konusunda hayal kırıklığına uğradığını ve sabrının tükendiğini yazdı.

İsrail basını, İran'la nükleer müzakerelere başlanmasını, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz'ın görevden alınmasını ve Yemen'deki Husilerle ateşkes anlaşmasına varılmasını ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki sorunu gösterdiğini yazdı.

Trump'ın Netanyahu'nun tavırlarından dolayı kızgın olduğu belirtilen haberlerde Trump'ın Ortadoğu'da Netanyahu'suz ilerlemeye karar verdiği öne sürüldü. 

Israel Hayom gazetesinden Ariel Kahane, Trump'ın Netanyahu'ya karşı hayal kırıklığına uğradığını ve Ortadoğu'da onsuz ilerleme kararı verdiğini yazdı.

Trump'ın Netanyahu ve adamlarının görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Waltz'ı İran'a saldırıya zorlama girişimine öfkelendiğini ve sabrının tükendiğini aktaran Kahane, Trump'ın Netanyahu'nun tutumundan dolayı Ortadoğu'daki hamlelerini onsuz yapacağını belirtti ve ABD Başkanı'nın özellikle Suudi Arabistan konusunda önemli kararlar üzerinde çalıştığını kaydetti.

Kahane, ABD'nin Yemen'deki Husilerle ateşkese varmasının söz konusu öfkenin ilanı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"TRUMP NETANYAHU'YU PEK ÖNEMSEMİYOR"

Walla haber sitesinde ise Netanyahu ile Trump arasındaki ilişki değerlendirildi. Barak Ravid imzalı yazıda Husilerle varılan anlaşma Trump ile Netanyahu arasında ciddi bir koordinasyon ve güven sorunu olduğunu ortaya koydu.

Ravid, İsrail'in ABD ile İran arasında yeni bir nükleer anlaşmaya ilişkin müzakereleri etkileme kabiliyetinin artık oldukça sınırlı göründüğünü belirterek Tel Aviv yönetiminin Husilerle yapılan anlaşmanın hiçbir safhasından haberdar olmadığına dikkati çekti.

İsrailli yetkililerin "Trump bizi şaşırttı", "Anlaşmayı televizyondan duyduk" gibi ifadeler kullandığına işaret eden Ravid, Netanyahu'nun ABD ile ilişkileri yürütmesi için görevlendirdiği Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in hem İran, hem Gazze'ye saldırılar ve insani yardım, hem de esirler meselesinde başarısız olduğu yorumunu yaptı.

Ravid, Husilerle ateşkesin İsrail'i içermediğinin ve ABD'nin Husilerin İsrail'e yönelik saldırılarına sessiz kaldığının altını çizdi.

ABD'nin Husiler konusundaki tutumunun İran'la anlaşma konusunda da İsrail için endişe kaynağı olacağını belirten Ravid, "Trump'ın Netanyahu'yu pek önemsemediği ve ona danışmak ya da görüşlerini dikkate almak zorunda hissetmediği artık çok açık." ifadelerini kullandı.

AA
Avatar
İdris Kartal