Gazze direnişi ilham oldu! Popüler TV dizisi Andor'da Gazze esintileri!

Star Wars'ın öncesini anlatan "Andor" dizisinde Gazze direnişi konu alındı. İşgalci imparatorluğu İsrail ve ABD'ye, Filistinlileri ise Ghorman halkına benzeten dizi büyük beğeni topladı.
Rogue One: A Star Wars Story'nin ön hikayesi olarak geçen Andor serisi, Rebel Alliance'ın oluşumunu ve Cassian Andor'un bu ittifak içindeki rolünü ele alarak Galaktik İmparatorluğa karşı direnişin yükselişine odaklanır. Erken isyanı şekillendiren politik ve sosyal koşullara bağlam sağlar ve daha geniş Star Wars anlatısını etkileyen karakterler ve olaylar üzerinde durur.
2022'nin sonlarında yayınlanan ilk sezonun ardından, Andor izleyicileri son sezon boyunca sosyal medya hesaplarını kullanarak dizi ile İsrail'in Gazze'ye karşı savaşı arasında paralellikler kurdular. Özellikle İmparatorluğu İsrail ve ABD'ye, Filistinlileri de Ghorman halkına benzettiler.
Sinema eleştirmeni Radheyan Simonpillai, The Guardian'da nisan ayında yayınlanan bir köşe yazısında, izleyiciler arasında da yankı bulan benzerlikleri ayrıntılı olarak açıklamıştı.
DİZİ OYUNCULARI FİLİSTİN'İ DESTEKLİYOR
Simonpillai, “Andor'un yeni ve final sezonunda, işgal altındaki bir sivil nüfus katlediliyor; yardım çığlıkları İmparatorluk tarafından yönetilen medya tarafından görmezden geliniyor ve bunun yerine kurbanları kamu güvenliğine yönelik terörist tehditler olarak gösteriyor. Bu arada, konuşacak kadar omurgası olan ve bu saldırıları tanımlamak için 'soykırım' kelimesini kullanan politikacılar şiddetli bir baskıyla karşılaşıyor.” yorumunu yaptı.
Sözlerine devam eden Simonpillai, "Star Wars hayranları, bu hikayenin 'çok uzun zaman önce, çok çok uzak bir galakside' olanlarla ilgili olmadığını kabul etmek zorunda kalacaklar. Bu, şu anda Gazze'de yaşananlarla ilgili." dedi.
Andors'un yaratıcısı Tony Gilroy'un ikinci sezonu yazarken Gazze'yi aklında tutup tutmadığı kesin olmamakla birlikte, 2022'de Deadline'a verdiği bir röportajda diziyi şekillendiren tarihin bir örneği olarak Filistin'den bahsetmişti.
Ayrıca dizide kötü adamı canlandıran İrlandalı aktris Denise Gough gibi dizi oyuncuları da Filistin'e desteklerini dile getirdiler.
"GAZZE DİRENİŞİ DAHA İYİ ANLATILAMAZDI..."
Sosyal medya kullanıcısının Reddit'te paylaştığı ve "Filistin davasının yanında hiç bu kadar iyi hissetmediğini" söylediği paylaşım, finalin yayınlanmasından bir ay sonra dizi ile Gazze arasındaki paralellikler konusundaki tartışmayı yeniden gündeme taşıdı.
Paylaşımda, "Bana direnişin sıklıkla boğuştuğumuz tarafını, direnişin çoğunlukla barışçıl kısmı sizi hiçbir yere götürmediğinde silahlı direnişe dönüştüğü tarafını gösterdi" ifadeleri yer aldı.
Öte yandan paylaşımda, "Topraklarınız zorla alındığında, şehriniz kuşatıldığında, kara, deniz ve hava sınırlarınız işgalci bir varlık tarafından kontrol edildiğinde ve size tek bir seçenek bırakıldığında, imparatorluk (İsrail/ABD) çok daha güçlü, daha kudretli ve daha iyi finanse edilmiş olsa bile, geri savaşmak." ifadeleri kullanıldı.
Kişi, hikayenin kurgusal olmasına rağmen, "bir imparatorlukla savaşırken, şartları seçemediğinizi" görmelerini sağladığını yazmaya devam etti. "Karanlıklara zorlanıyorsunuz, imkansız seçimlere itiliyorsunuz ve başkalarının bir geleceği olabilmesi için hayatları feda etmeye zorlanıyorsunuz." dedi.
"Şu anda, Gazze'de, insanlar aynı imkansız seçimleri yapıyor Çocuklarınız paramparça olduğunda, açlıktan öldüğünde, hastaneleriniz yıkıldığında, evleriniz yerle bir edildiğinde ve dünya ya sessizce izlediğinde ya da zaliminize silah verdiğinde, direniş doğru ya da yanlışla ilgili olmaktan çıkar. Hayatta kalmaya dönüşür."
Bu, yazının yazarıyla aynı fikirde olan bir yanıt akışını beraberinde getirdi.
