Hint-Pasifik'te bulunan Yeni Kaledonya, Fransa'nın başını ağrıtmaya devam ediyor. Yeni Kaledonya halkı, Fransız hükümetinin yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltacak anayasa reformu girişimini protesto ediyor. Mayıs ayında harekete geçen yerel halk, Fransa'da tutuklu tutulan kanak lider Christian Tein'le beraber 7 bağımsızlık yanlısının geri gönderilmesini ve Fransız hükümetinin anayasa reformunu geri çekmesini talep ediyor. Yerel halk ayrıca olayların büyümesi üzerine Fransız hükümeti tarafından gönderilen 3 bine yakın takviye güvenlik kuvvetinin de Fransa'ya dönmesini sitiyor.
İsrail'in Al Jazeera oyunu: Katar televizyonu kirli planı açıkladı! İşte...YENİ KALEDONYA'DAKİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Ada'da 2 ay önce saat 22.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Fransız hükümeti olayların büyümesini engelleyemedi ve yasağı 19 Ağustos'a kadar uzattı. Ada'da ayrıca silah bulundurma, satma ve transfer etme yasağı da hala yürürlükte.
Telegram'dan dikkat çeken karar: Kullanıcıların bilgileri yetkililerle paylaşılacakADA'DA SON DURUM
Ada'da mayıs ayında başlayan olaylarda gözaltına alınanların sayısı 2 bin 343, güvenlik görevlilerin müdahalesi sonucu ölenlerin sayısı ise 11.
İşgalci İsrail'in saldırıları dünya tarafından kınandı: ''Hukuksuz ve terörist eylemler''ANAYASA REFORMU
Fransız hükümeti, denizaşırı sönürgesi Yeni Kaledonya'da en az 10 yıldır Ada'da yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanmasını sağlamaya çalışıyor. Ada halkı şse bunun 1988'de imzalanan Noumea Anlaşması'na aykırı olduğunu düşünüyor. Yeni Kaledonya, söz konusu anlaşmayla özerklik statüsü kazanmış ve anlaşmada yerli halkın kendi topraklarında azınlık statüsüne düşmesini önlemek için oy kullanma hakkı, 1998'den önce Ada'da ikamet eden kişiler ve onların çocuklarıyla sınırlandırılmıştı.
Yorum Yaz