Yandex Metrica
SON DAKİKA
Fransız şirketten DEAŞ'a 13 milyon euro! Macron'un haberi varmış

Fransız şirketten DEAŞ'a 13 milyon euro! Macron'un haberi varmış

Fransız çimento şirketi Lafarge'nin terör örgütü DEAŞ'a 13 milyon euro ödeme yaptığı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ekibinin bu yardımdan haberdar olduğu ortaya çıktı.

Dünya

23.01.2024, 17:39

Fransız istihbarat servisine ait Ağustos 2014 tarihli gizli notta, Lafarge'ın Suriye'de faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAŞ ile anlaşma yaptığı belirtiliyor.

Yenişafak'ın La Liberation gazetesine dayanarak aktardığı habere göre; fabrikayı ele geçiren DEAŞ'ın Lafarge'a ticari faaliyetlerini sürdürmesi ve kontrolündeki bölgelerde ulaşım izni verdiği yer alan notta, bu iznin arkasında bir anlaşma olduğu ifade ediliyor.

La Liberation gazetesinde yer verilen anlaşmada, Fransa devletinin çimento şirketi ile DEAŞ arasındaki anlaşmadan haberdar olduğu görülüyor

Soykırım ortağı ABD'den Gazze'de yürüyen sivilleri bombalayan İsrail'e çağrı: Sorumluları... Haberi Görüntüle

KONTROL HALA ONLARDA

Notta, iznin belli bir ücret karşılığı alındığı kaydediliyor. Haberde, anlaşma tarihinde Lafarge'ın Suriye'nin kuzeyindeki Celebiye'de bulunan çimento fabrikasının kontrolünü halen elinde tuttuğu, terör örgütünün fabrikayı 2014 Eylül ayında ele geçirdiği belirtildi.

Blinken Netanyahu'yu uyarmış: 'Böyle giderse Gazze'de sıkışırsınız' Haberi Görüntüle

SORUŞTURMA AÇILDI

Söz konusu notun, Lafarge'ın DEAŞ'a haraç vermesine ilişkin hakkında açılan "terör örgütüne finansman sağladığı", "ambargoyu ihlal ettiği" ve "işçilerinin hayatını tehlikeye attığı" soruşturmalarını yürüten sorgu yargıçlarına iletildiği vurgulandı.

Paris Temyiz Mahkemesinin Lafarge'a 15 Temmuz'da söz konusu soruşturmalara ilişkin nihai suçlamaları yöneltmesi bekleniyor.

Gazze'de bebekler ölüme karşı direniyor: Siyonistler Gazzelilerin gıdaya erişimini tamamen... Haberi Görüntüle

13 MİLYON AVRO HARAÇ SUÇLAMASI

Lafarge, 2013-2014 yıllarında Suriye'deki faaliyetlerini sürdürebilmek için aralarında DEAŞ'ın da bulunduğu terör örgütlerine 13 milyon avro haraç ödemekle suçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sisi görüşmesi sonrası Yunan basınından olay iddia! Mısır,... Haberi Görüntüle

DAHA ÖNCE DE SUÇLANMIŞTI

Şirket hakkında Haziran 2017'de açılan soruşturma kapsamında, Lafarge'ın yönetim kurulu başkanı Bruno Lafont'un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler "teröre finansman sağlamak" ile suçlanmıştı.

Haziran 2018'de şirkete yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlaması, Kasım 2019'da düşürülmüştü.

ABD'den Moskova'daki saldırıya ilişkin açıklama: 'Rus halkıyla dayanışma içindeyiz' Haberi Görüntüle

DEAŞ'TAN ALIP PKK'YA VERDİLER

Suriye ve Irak'ta, terör örgütü DEAŞ'a karşı operasyonlar düzenleyen Uluslararası Koalisyon Güçleri'nin başını Fransa'nın çekmesi ise dikkati çekiyor.

Uluslararası Koalisyon Güçleri, DEAŞ'ı bahane ederek düzenlediği operasyonlarda Musul, Rakka ve Deyr-i Zor gibi tarihi kültürel önemi yüksek şehirleri yerle bir etmiş binlerce sivilin de ölümüne sebep vermişti.

Operasyonun ardından terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan bölgeler bir başka terör örgütü PYD/PKK'nın kontrolüne verilmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading