Yandex Metrica
SON DAKİKA
Fransa sokakları alev alev! Binlerce kişiden emeklilik protestosu

Fransa sokakları alev alev! Binlerce kişiden emeklilik protestosu

Fransa’da sendikalar ve sivil toplum örgütleri, hükümetin emeklilik düzenlemesini prostesto etmeye devam ediyor.

Dünya

23.01.2024, 20:35

Fransa’da emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e yükseltilmesini öngören ve tepkilere neden olan emeklilik reformuna karşı halk protestosuunu sürdürdü. Sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin çağrısı üzerine Fransa Ulusal Meclis yakınındaki Invalides Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, İtalya Meydanı'na kadar yürüdü. "Defol Macron", "Reform geri çekilene kadar greve devam edeceğiz", "Hep birlikte kazanacağız", "Emeklilik yaşının 60 olmasını istiyoruz" ve "Hükümetin dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz" gibi sloganlar atarak ilerleyen protestocular yürüyüşe beklenenin üzerinde katılım olması nedeniyle İtalya Meydanı'na iki farklı yoldan yürüdü. Protestoculardan bazıları ise mevcut emeklilik yaşını da yüksek bularak 60'a düşürülmesini talep etti.

Başı ABD çekiyor: Aylardır katliam yapan İsrail'e silah yağmış! Haberi Görüntüle

REKOR KATILIM BEKLENİYOR

Ülke genelinde çok sayıda yolun kapanmasına da neden olan protestoya rekor sayıda katılım bekleniyor. Polis, yaklaşık 650 bin ila 850 bin kişinin sokaklara çıkacağının tahmin edildiğini belirtirken, sendikalar ise katılım oranının daha yüksek olabileceğini iddia ediyor.

Oscar ödül töreninde Filistin unutulmadı! Dünyaca ünlü oyuncular Gazze halkına... Haberi Görüntüle

195 OYLA SENATODAN GEÇMİŞTİ

Fransız Senatosu, 11 Mart Cumartesi gecesi tepkilere neden olan emeklilik reformunu 112'ye karşı 195 oyla kabul etmişti. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne oylamanın ardından yaptığı açıklamada, hükümetin, reform paketini parlamentodan geçirmek için de çoğunluğa sahip olduğuna inandığını söylerken, "Senato'da bu akşam emeklilik reformu ile ilgili yapılan oylamada önemli bir adım atıldı" demişti.

Fransa Senato Başkanı Gerard Larcher ise, "Herkesin konuştuğu bu büyük tartışmanın sonuna geldik. Geçtiğimiz 2 Mart'tan beri neredeyse 10 gündür gece gündüz aralıksız çalıştık" ifadelerini kullanmıştı. Fransız Senatörler geçtiğimiz 9 Mart'ta, reform paketinin bir maddesini 115'e karşı 201 oyla kabul etmiş, diğer maddeler için ise görüşmelerin devam edeceği belirtilmişti.
Komite tarafından hazırlanacak nihai taslak, son oylama için yarın hem Senato'ya hem de Ulusal Meclise sunulacak.

Rusya'da Aleksey Navalni krizi! Öldürülen siyasetçinin eşinden isyan çağrısı: Seçim... Haberi Görüntüle

EMEKLİLİK İÇİN 43 YIL ÇALIŞMAK GEREKECEK

Tartışmalı yasaya göre Fransa’da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Fransa'da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa'daki diğer birçok ülkeden daha düşük. Emeklilik yaşı İspanya'da 65 ve İngiltere'de 66 olurken, İtalya ve Almanya emeklilik yaşını 67'ye yükseltmeyi planlıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading