Fransa Rusya ile savaşa hazırlanıyor: Amerikan medyası dev kampı görüntüledi
120 kilometrekarelik yüzölçümüyle Paris'in merkezinden daha büyük bir alanı kaplayan CENTAC, Fransa'da değişik sınıftaki askerî birliklerin aynı anda tatbikat yapabileceği tek yer. Fransız ordusu burada bir süredir 'Rusya ile savaş' senaryolarını çalışıyor.
Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa geneline yayılma emareleri her geçen gün daha da artıyor. Ukrayna topraklarına NATO askerlerinin konuşlandırılabileceği açıklamasıyla tüm dünyanın dikkatini çeken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni mesajında proaktif duruşunu teyit ederek bir adım daha attı.
Macron, Rus birliklerinin Kiev ve Odesa'ya ilerlemesi halinde Fransız ordusunun duruma müdahil olmak zorunda kalacağını söyledi. Bu sözler Fransa ile Rusya arasında cereyan ederek sonrasında NATO-Rusya savaşına dönüşebilecek kanlı bir sürece kapı aralıyor.
Amerikan yayın organı Politico'nun Fransa doğusundaki dev tatbikat alanı Mailly-le-camp'ı konu alan haberi, Paris yönetiminin Rusya ile savaş hazırlığını ayan beyan ortaya koydu. Zira onlarca yıl Afrika ülkeleri ve Afganistan gibi ülkelerde sadece 'isyan bastırmakla' uğraşan Fransız ordusu artık yüksek ateş gücüne sahip bir düşmana karşı yüksek yoğunluklu çatışmaya hazırlanıyor.
CENTAC adıyla da bilinen askerî eğitim ve tatbikat bölgesi Mailly-le-camp, Albay Axel Denis tarafından yönetiliyor. CENTAC Komutanı, "Dünya gerçek doğasını ortaya çıkardı: İstikrarsız, tehlikeli ve herkes dost değil. Kısa sürede savaşa hazır olma kabiliyetimizi geliştiriyoruz. CENTAC, Fransa'da savaşın nasıl bir şey olduğunu görebileceğiniz tek yer" diyor.
AVRUPA'NIN ÖLÜM TARLALARI...
"Fransız askerleri Avrupa'nın ölüm tarlaları için eğitim alıyor" başlığıyla yayınlanan Politico haberinde şu ifadeler kullanıldı:
CENTAC'ta birliklerin eğitimi için koşullar, gerçek savaş şartlarına mümkün olduğunca yakındır. Topçu ateşinin sesi, ısısı ve ışığı yapay olarak yer alırken, sahte mayınlar her yere dağılmış durumda ve radyo iletişimleri önceden haber verilmeden kesilebiliyor.
120 kilometrekarelik kampın Fransa'da eşi benzeri yok. Buranın yüzölçümü Paris'ten daha büyük. CENTAC, Fransız ordusunun normalde ülkenin dört bir yanına dağılmış olan farklı birimlerinin (piyade, zırhlı, topçu ve mühendisler) birlikte tatbikat yapabileceği tek yer. Aynı zamanda iki düzine Leclerc tankının tüm yıl boyunca faaliyette olduğu tek yer de burası.
Subaylar potansiyel düşmanların isimlerini vermiyor ancak eğitim, birlikleri Rusya gibi bir düşmanla savaşa hazırlamayı amaçlıyor.
Fransa Genelkurmay Başkanı General Pierre Schill, ocak ayındaki demecinde, Afrika'da onlarca yıldır süren askeri operasyonların ardından Fransa'nın giderek Avrupa'nın doğu kanadına odaklandığını ve silahlı kuvvetlerinin güvenilir olması gerektiğini söylemişti.
Fransız ordusu 2027 yılına kadar yaklaşık 25 bin askerden oluşan bir tümeni (Doğu Avrupa'ya) konuşlandırmayı hedefliyor. Schill, "Ukrayna ile aynı durumda değiliz ancak bir koalisyonun parçasıyız ve bu da çeşitli taahhütlere uyma sorumluluğunu beraberinde getiriyor. NATO'da toplu savunma ve güven kavramları çok önemlidir" diyor.
TEK BAŞINA İLERLEMEYE ÇALIŞAN İLERLEYEMEZ HALE GELİR
CENTAC'taki tatbikatta askerler 'düşmanı yavaşlatma' senaryosunu çalışıyor. Bu kolay bir iş değil. CENTAC subayları, Ukrayna'dan alınacak dersin, büyük kayıplarla sonuçlanabilecek kafa kafaya çatışmalardan kaçınmak olduğunu belirtiyor. Bunun yerine, savaş alanında öldürücü güç sağlayan dronlar gibi yeni teknolojilerle entegre edilmiş piyade, zırh, mühendisler ve topçuların birlikte sorunsuz biçimde çalışması gerekiyor.
Kampın idare ofisi başkanı Yarbay Vincent, "Ukrayna'daki savaş, birleşik silahlı mücadelenin önemini pekiştirdi. Savaşmanın tek yolu budur" diyor. Güvenlik nedeniyle soyadını açıklamıyor. Tankları, topçuları ve piyadeleri birleşik halde yönetemeyen ordular büyük risk altındadır; bu, Ukrayna'da her iki tarafın da gösterdiği bir durumdur.
Albay Axel Denis, "Ukrayna'da dramatik olan şey, tankların tek başına hareket etmesi ve dolayısıyla artık hiç hareket edemez hale gelmesidir" diyor. Koordinasyon yetersizliği ne Ukrayna'nın ne de Rusya'nın şu anda 1000 kilometrelik cephe hattına hakim olan iyi hazırlanmış savunmaları geçememesinin nedenlerinden biri.
ORGANİZE SALDIRIYI ÖĞRENİYORLAR
ABD ordusu, birleşik saldırı kapasitesi konusunda Rusların eğitim ve kaynak yetersizliğine dikkat çekiyor. Bu durum Moskova'yı savurgan piyade taarruzundan medet ummaya zorladı. Eski Fransız subayı Guillaume Ancel bu eksikliğin Ukrayna ordusu için de geçerli olduğuna vurgu yapıyor. Ancak Batılı ülkelerde eğitim gören Ukraynalı askerler artık bu tür karmaşık becerileri öğreniyorlar.
Eğitimler devam ederken CENTAC genel merkezinde ortam kasvetli. Durum güncellemesi sırasında personel, düşmanın zırhlı araçları yok etmeyi başardığını duyuruyor ve bu gelişme, askerlerin görevde daha az ekipmanla savaşmasına neden oluyor.
Son egzersiz 96 saat sürüyor. Askerler genellikle rahatsız askeri araçlarda gecede ortalama 4 saat uyuyor. Her 5 dakikada bir hareket etmeleri gerekiyor, aksi takdirde (sahte) patlamalarla karşı karşıya kalacaklar.
AKILLI TELEFONLAR GERÇEK BİRER TEHDİT
Albay Axel Denis, "Uyum sağlayamayana ceza veriyoruz. Çünkü bu fiziksel bir çatışma ve her şeyden önce dayanma, savaşma, hükmetme arzusuyla ilgili" diyor.
Kursiyerler elektronik savaşa katılıyor, lojistik ve kimyasal tehditlerin zorluklarıyla başa çıkıyor ve uykusuzken önemli kararlar vermek zorunda kalıyor. Askerler ayrıca savaş alanında iletişim sistemlerinin düşmanlar tarafından engellendiği durumlara hazırlıklı olmak için bilgisayar ve telefon yerine haritalarla çalışmayı da öğreniyorlar.
CENTAC eğitmenleri, herkesin sürekli internete bağlı olduğu bir zamanda çevrimiçi olmanın askerler için ne kadar tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor. Yarbay Vincent, "Akıllı telefonlar ve sosyal ağlar askerler için gerçek bir tehdit" diyor.
Düşman kuvvetinin sinyalleri tespit etmek için araçları vardır ve açığa çıkan yerlere topçu ateşi açar; bir komutan akıllı telefon yüzünden tüm takımını kaybetti.
Eğitim bittikten sonra askerler performans değerlendirmesi yapıyor ve 1'den 5'e kadar puan alıyorlar. Yarbay Vincent, "Hiçbir zaman beş vermedik" diyor.