banner2

Fransa'nın ırkçı dergisi Causeur, bebekler üzerinden skandala imza attı

Aşırı sağcı Fransız dergisi Causeur, farklı etnik kökenlerden 5 erkek bebeğe yer verdiği kapağındaki ırkçı ifadeleri nedeniyle büyük tepki topladı. 

Dünya 18.09.2021, 11:09 18.09.2021, 11:10
Abone ol
Fransa'nın ırkçı dergisi Causeur, bebekler üzerinden skandala imza attı

Fransa'da aylık olarak yayımlanan ve aşırı sağcı duruşuyla bilinen Causeur isimli dergi, eylül sayısındaki kapağında farklı etnik kökenlerden gelen, 5 erkek bebeğin fotoğrafına yer verirken, skandal ifadeler kullandı. 

IRKÇI YAKLAŞIM: "GÜLÜN, İYİ YER KAPTINIZ" 

Kapakta fotoğrafın üst tarafındaki alanda "Gülün, iyi yer kaptınız", altında kalan alanda ise "Limoges'dan Nimes'e. Belge ve rakamlarla Fransa'nın yeni demografisi" ifadelerine yer verildi. 

Fransızca "Vous etes grand-remplaces" yani "iyi yer kaptınız" ifadesi kullanan dergi, bunu yaparak ırkçı ve yabancı düşmanı olmasıyla bilinen aşırı sağcı yazar Renaud Camus'un, Fransız ve Avrupa nüfusunun yerini yakın gelecekte öncelikle siyahi Afrika ile Kuzey Afrika kökenlilerden oluşan Avrupalı olmayan bir nüfusa bırakacağına dair "Büyük İkame (Grand Remplacement)" adlı komplo teorisine bir çeşit atıfta bulundu.

"REZİL KAPAK"

Fransa'da Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakan olarak görv yapan Elisabeth Moreno, sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir açıklama yaparak, söz konusu derginin kapağını "rezil" olarak değerlendirdi ve "Büyük İkame" adlı komplo teorisinin kökeninde katıksız bir ırkçılığın yattığına dikkat çekti. Moreno ayrıca bakanlıklar arası ırkçılık ve antisemitizm karşıtı delegasyonun, Causeur adlı derginin yayınıyla alakalı suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti.

İktidarda olan Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) Partisi mensubu Christophe Castaner da derginin,  çocukları hedef alan bir ırkçılığa kapağında yer verdiğine dikkati çekerek, tüm çocukların aynı haklarla doğduğu ve ayrımcılığın her zaman suç olacağı bir Fransa'yı savunmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı adayı Sandrine Rousseau'nun sözcüsü Thomas Portes ise Causeur'un kapağını "aşağılık" olarak niteledi ve bu ırkçı yayın için Causeur'e derhal bir yaptırım uygulanması gerektiğini aktardı.

"İSLAMOFOBİK PAÇAVRA"

Gazeteci Aude Lancelin ise "İslamofobik paçavra" olarak nitelediği Causeur dergisinin, bebekleri yeterince beyaz görmeyerek, ırkçılığı katladığını savundu.

Causeur dergisinin genel yayın yönetmeni Fransız feminist gazeteci Elisabeth Levy, Ekim 2020'de, Fransa'daki başörtüsü tartışmalarına katılarak, başörtüsünün, Fransa'nın düşmanlarının üniforması olduğunu ileri sürmüş, ülkedeki başörtülü Müslümanların, 16 Ekim 2020'de başı kesilerek öldürülen öğretmenin anısına saygı için birkaç günlüğüne başörtülerini çıkartabileceğini söylemişti.


 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!