• G.ALTIN

    4.095,06

  • DOLAR

    38,4149

  • EURO

    43,7601

  • BIST 100

    9.432,55

  • BITCOIN

    $94.878

Fransa'dan Filistin konusunda tarihi adım! Macron tarih verdi

Fransa'dan Filistin konusunda tarihi adım! Macron tarih verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, (Filistin’i) tanımaya doğru ilerlemeliyiz ve önümüzdeki aylarda buna varabiliriz." dedi ve haziranda Suudi Arabistan ile eş başkanlığını yapacakları iki devletli çözüme ilişkin uluslararası konferansı işaret etti.

France 5 kanalına konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin'i tanıyacaklarını söyledi. "(Filistin’i) tanımaya doğru ilerlemeliyiz ve önümüzdeki aylarda buna varabiliriz." diyen Macron, tarih olarak haziranda Suudi Arabistan ile eş başkanlığını yapacakları iki devletli çözüme ilişkin uluslararası konferansı işaret etti.

Filistin’i tanıma meselesini konferansta nihayete erdirmeyi amaçladıklarını belirten Macron, 2024’te yaptığı açıklamada Filistin devletini tanımanın Fransa için bir "tabu" olmadığını söylemişti.

Emmanuel Macron, 6-7 Nisan’da Mısır’a yaptığı resmi ziyarette iki devletli çözüme ilişkin Suudi Arabistan ile eş başkanlık edecekleri bir uluslararası konferans düzenleyeceklerini duyurmuştu.

FİLİSTİN'İ TANIYAN ÜLKELER

İspanya, Norveç ve İrlanda 28 Mayıs’ta, Slovenya ise 4 Haziran’da Filistin devletini resmen tanımıştı. Son olarak Ermenistan’ın da aynı kararı almasıyla Filistin’i tanıyan ülkelerin sayısı 149’a çıktı. 

Filistin, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından 15 Kasım 1988’de devlet olarak ilan edildi. Bu tarihten sonra birçok ülke Filistin'i tanıma kararı aldı. Özellikle, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve müttefikleri, Filistin’in bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer almıştır. 1988’de Filistin Devleti şu ülkeler tarafından tanındı: Cezayir, Bahreyn, Endonezya, Irak, Kuveyt, Libya, Malezya, Moritanya, Fas, Somali, Tunus, Türkiye, Yemen, Afganistan, Bangladeş, Küba, Ürdün, Madagaskar, Malta, Nikaragua, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Sırbistan, Zambiya, Arnavutluk, Brunei, Cibuti, Mauritius, Sudan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Mısır, Gambiya, Hindistan, Nijerya, Seyşeller, Sri Lanka, Namibya, Sovyetler Birliği, Belarus, Ukrayna, Vietnam, Çin, Burkina Faso, Komorlar, Gine, Gine-Bissau, Kamboçya, Mali, Moğolistan, Senegal, Macaristan, Cape Verde, Kuzey Kore, Nijer, Romanya, Tanzanya, Bulgaristan, Maldivler, Gana, Togo, Zimbabve, Çad, Laos, Sierra Leone, Uganda, Kongo Cumhuriyeti, Angola, Mozambik, Sao Tome ve Principe, Gabon, Umman, Polonya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Botsvana, Nepal, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Butan, Batı Sahra.

1990’lardan sonra ise özellikle Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki birçok ülke Filistin’i tanıdığını ilan etmiştir.

1989’dan 1999’a kadar Filistin’i tanıyan ülkeler ise şu şekilde:

Malavi, Güney Afrika, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Papua Yeni Gine, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Bosna Hersek, Esvatini, Ruanda, Etiyopya, İran, Benin, Kenya, Ekvator Yeni Ginesi, Vanatu, Filipinler.

2000-2010 yılları arasında çoğunluğu Latin Amerika’dan 12 ülke Filistin’i tanımıştır. Bu ülkeler arasında Brezilya, Arjantin, Bolivya, Ekvador, Venezuela, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Lübnan, Fildişi Sahili, Karadağ, Paraguay ve Doğu Timor bulunmaktadır.

2014'te ise bir ilk yaşandı ve Avrupa'dan bir devlet Filistin'i tanıdı. İsveç, Filisitn'i tanıyan ilk Avrupoa ülkesi oldu. İsveç'in ardından Vatikan ve İzlanda gibi bazı Avrupa ülkeleri de Filistin'i tanıdı. Bu Avrupa ülkeleri dışında Meksika, Saint Kitts and Nevis, Kolombiya, Saint Lucia, Guatemala, Haiti, Vatikan, Tayland, Şili, Guyana, Peru, Suriname, Uruguay, Lesotho, Güney Sudan, Suriye, Liberya, El Salvador, Honduras, Saint Vincent ve Grenadinler, Belize, Dominika, Antigua and Barbuda ve Grenada da Filistin’i tanıyan ülkeler oldu.

2024 yılında ise İspanya, Norveç, İrlanda, Slovenya ve Ermenistan Filistin'i tanıdı. Aynı yıl Bahamalar, Trinidad ve Tobago, Jamaika ve Barbados da Filistin’i tanıyan ülkeler arasında yerini aldı ve Filisitn'i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı 149'a yükseldi.

AA
Avatar
İdris Kartal