Yandex Metrica

Fransa'da seçim savaşı başörtü tartışmalarıyla ayyuka çıktı!

Fransa'da seçim savaşı başörtü tartışmalarıyla ayyuka çıktı!

Fransa'da seçim savaşı "Başörtüsünü yasaklama" yarışına dönüştü. Seçim tartışmasının birinci konusu bu. Cumhurbaşkanı Macron ve rakibi Le Pen hemen er açıklamasında Franas'ya bu vaatte bulunuyor. Aşırı sağcı aday Marine Le Pen, kamuya açık alanlarda başörtüsünü yasaklayacağını her fırsatta dile getirirken, Macron ise "başörtüsü yasağının" okullarda uygulanması taraftarı. Ancak her iki tarafta nihayetinde başörtüsünü ülkede yasaklamak istiyor.

Dünya

23.01.2024, 19:08

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı kampanyasında ikinci turun kaderini belirleyecek olan ana gündem adayların başörtüsüyle ilgili fikirleri olacak gibi duruyor.

Çinli generalden dünyayı endişelendiren açıklama: Pasifik'te savaş çanları bangır bangır çalıyor Çinli generalden dünyayı endişelendiren açıklama: Pasifik'te savaş çanları bangır bangır... Haberi Görüntüle

BAŞÖRTÜSÜNÜ TAMAMEN YASAKLAMAK NİYETİNDE

El cezire'nin haberine göre, seçimden önce İslam karşıtı söylemleriyle gündeme gelen Macron, Marine Le Pen'in aksine 5 milyon Müslümanın kullanacağı oyun öneminin farkına varmış görünüyor. Ancak yine de okullarda başörtü yasağının uygulnamsı gerektiğini söylüüyor.

Öte yandan aşırı sağcı aday Marine Le Pen Batı Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesinde başörtüsünü tamamen yasaklamak niyetinde.

İsrail devlet televizyonu KAN duyurdu: Esir takası olacak mı? İsrail devlet televizyonu KAN duyurdu: Esir takası olacak mı? Haberi Görüntüle

'EN GÜZEL CEVAP'

Macron'un bir kadına feminist olup olmadığını, kadın erkek eşitliğine inanıp inanmadığını ve başörtüsünü isteyerek mi taktığını sorması üzerine, kadından feminist olduğu, eşitliğe inandığı ve başörtüsünü isteyerek taktığı yanıtlarını alan Macron, şu açıklamayı yaptı:

"Strasbourg'da başörtüsü takan ve feminist olduğunu söyleyen genç bir kadın. Bu şimdiye kadar duyduğum bütün saçmalıkların yanında en güzel cevap. Çünkü diğer tarafta Le Pen kamuya açık alanlarda başörtüsü takmayı yasaklayacağını söylüyor."

Öte yandan Müslümanlara şu anda ılımlı yaklaşımıyla dikkat çeken Macron'un, Fransa'nın laik ilkelerinin bir parçası oalrak okullarda başörtüsü yasağını savunması Müslümanlar tarafından 'aşağılama' olarak yorumlandı.

İsrail hapishanelerinde şiddet, taciz, tecavüz: Filistinli mahkum böyle isyan etti: Artık yorulduk İsrail hapishanelerinde şiddet, taciz, tecavüz: Filistinli mahkum böyle isyan etti:... Haberi Görüntüle

'SOKAKTA BAŞÖRTÜYÜ YASAKLAMAK ELZEM'

Macron daha ılımlı bir politika izlerken aşırı sağcı Marine Le Pen, skandal açıklamalarına devam ediyor.

Le Pen, katıldığı bir televizyon programında, "Sokakta başörtüsünü yasaklamanın elzem" olduğunu söyledi ve bu konudaki yasa tasarılarının hazır olduğunu belirtti.

Gazze'deki toplu mezarlar için harekete geçiliyor: İsrail'in  yaptığı katliam soruşturulacak Gazze'deki toplu mezarlar için harekete geçiliyor: İsrail'in yaptığı katliam soruşturulacak Haberi Görüntüle

'ZAMAN İÇİNDE DAYATILAN BİR ÜNİFORMA'

Seçim kampanyası sırasında başörtülü bir kadın yolunu keserek, 'Başörtüsünün siyasette işi ne ?" diye  Le Pen'e hesap sordu.

Le pen, şaşkınlığını attıktan sonra, "Zaman içinde dayatılan bir üniforma" ifadelerini kullandı.

"Bu doğru değil," diye karşı çıkan kadın, “Yaşlı bir kadınken peçe takmaya başladım… Benim için büyükanne olmanın bir işareti.” dedi. Kadın, babasının 15 yıl boyunca Fransız ordusunda görev yaptığını kaydetti.

Almanya Başbakanı Scholz: Türkiye her zaman kolay olmayan ancak stratejik bir ortak Almanya Başbakanı Scholz: Türkiye her zaman kolay olmayan ancak stratejik... Haberi Görüntüle

YAHUDİ RİTÜELİNİ DE YASAKLAYACAK

Le Pen'in skandalları bununla da sınırlı değil. Le Pen, cumhurbaşkanı olması halinde göçü de keseceğini ve Fransız Müslümanların ve Yahudilerin koşer ve helal ete erişimini kısıtlayacak olan ritüel katliamı yasaklamak istediğini söyledi.

İsrail medyasından savaş iddiası: İsrail gece saatlerinde İran'a saldırabilir İsrail medyasından savaş iddiası: İsrail gece saatlerinde İran'a saldırabilir Haberi Görüntüle

'BENİM İÇİN BAŞÖRTÜ TAKINTI DEĞİL'

El-Attar, Fransa'daki pek çok tesettürlü kadının yaptığı argümanı tekrarlayarak şunları söyledi: 

'İnsanlar yanlışlıkla kişisel tercihleriyle değil, erkeklerin onlara başörtüsü taktırdığı için örtündüklerini düşünüyorlar.'

Macron rekorunu savunmaya çalıştı. Macron, " Şahsen benim için başörtüsü bir takıntı değil" dedi.

Ancak eleştirmenler, hükümetinin, bazı Müslümanların Fransa'da İslam'ın daha katı yorumlarına yer açmaya yönelik çabalarını ortadan kaldırarak Müslümanlara karşı önyargıyı körüklediğini söylüyor. Hükümet bazı okulların, camilerin ve İslami derneklerin peşine düştü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading