Yandex Metrica
SON DAKİKA
Fransa'da rekor katılımlı emeklilik reformu protestosu: 58 gözaltı!

Fransa'da rekor katılımlı emeklilik reformu protestosu: 58 gözaltı!

Fransa'da tartışmalı emeklilik reformunun kabul edilmesiyle beraber başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde devam eden protestolarda 58 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Dünya

23.01.2024, 22:20

Fransa'da kitlesel protestolar 2 aydır devam ediyor. Protestolara sebebiyet veren ve emeklilik yaşının kademeli olarak 64'e çıkarılmasını içeren reforma ilişkin yasa tasarısının Ulusal Meclis'i pas geçerek kabul edilmesi sokakları karıştırdı. Emeklilik reformuna karşı çıkan çok sayıda meslek grubundan protestocu başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde bir kez daha sokaklara çıkarak eylem yaptı. Polis, 9. günde de devam eden protestolarda çöpleri ateşe veren, mağazaların camlarını ve otobüs duraklarını kıran öfkeli kalabalığı engellemek için göz yaşartıcı gaz kullandı. Polis tarafından yapılan açıklamada, protestolarda şu ana kadar 58 kişi hakkında gözaltı kararı alındığı belirtildi.

Alman köprülerini havaya uçururuz dedikten sonra hedefleri tek tek saydı Haberi Görüntüle

ABD'li oyuncu Mark Ruffalo'dan Gazze çağrısı: 'İnsanlığımız buna bağlı' Haberi Görüntüle

REKOR KATILIM

Fransa İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bugünkü protestolara Paris'te 119 bin, ülke genelinde ise 1.09 milyon kişinin katıldığını duyurdu. Ocak ayında başlayan protestolara rekor sayıda katılım olduğu da ifade edildi. Genel Emek Konfederasyonuna (CGT) göre ise Paris'teki protestolara 800 bin kişi katıldı.

Ayrıca Fransız sendikaları, 10. protestonun gelecek salı günü, İngiltere Kralı III. Charles'ın Fransa'yı ziyareti esnasında düzenlenmesi için çağrı yaptı.

ABD'den TikTok yasağına ilk hamle! Çin merkezli platform ulusal güvenlik... Haberi Görüntüle

MACRON HÜKÜMETİNE 2 GENSORU

Emeklilik reformu, Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası kullanılarak kabul edilmişti. Bunun ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmiş, verilen ilk gensoru önergesi 278 milletvekilinin lehte oy vermesine rağmen 287 olan oy çoğunluğunun 9 oyla sağlanamaması nedeniyle reddedilmişti. İkinci gensoru önergesi ise sadece 94 lehte oy almıştı. İki gensoru önergesinin de Ulusal Meclis’te başarısız olmasının ardından emeklilik reformu yasalaşmıştı. Reformun yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre, Fransa'da 1 Eylül'den itibaren emeklilik yaşı her yıl 3 ay kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. 2027'den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading