Yandex Metrica
SON DAKİKA
Fransa'da binlerce kişi sokaklarda! Emeklilik reformu gösterileri devam ediyor

Fransa'da binlerce kişi sokaklarda! Emeklilik reformu gösterileri devam ediyor

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkarmayı amaçlayan reforma itirazlar devam ediyor. Yasa tasarısının Meclis'te oylamaya sunmadan kabul edilmesiyle hükümete yönelik ülke çapında başlayan gösteriler 3. gününde de devam etti.

Dünya

23.01.2024, 20:35

Fransa'da emeklilik reformuna ilişkin tartışmalar devam ediyor. Kamoyunun önemli bir kesiminde tepkiyle karşılanan reforma muhalefet eden kitleler eylemlerini sürdürüyor.

Söz konusu reformun Başbakan Elisabeth Borne tarafından 16 Mart'ta mecliste oylamaya sunmadan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası gereğince devreye sokulması üzerine ülke genelinde Bordeaux, Marsilya, Strazburg ve Nantes gibi farklı kentlerde gösteriler düzenlenmeye başlandı.

Ülke basınındaki haberlere göre, hükümetin emeklilik reformunu geri çekmesini isteyen binlerce kişi sokaklara çıkarak tepkisini dile getiriyor.

Nantes'ta yaklaşık 9 bin kişinin iştirakiyle düzenlenen protestoda polis ve göstericiler arasında gerginlikler yaşandı. Polis, göstericilere biber gazıyla müdahale ederken, göstericilerde polise cam şişeler fırlattı.

Ülkenin güneybatısındaki Bordeaux'da ise sokak ortasında göstericiler tarafından ateşe verilen çöpler itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü.

Başkent Paris'te öğlen saatlerinde reform karşıtları 'genel grev' ve 'Paris ayağa kalk, başkaldır' sloganları atarak Chatelet-les-Halles adlı AVM'ye girdi.

Meclise yakın Concorde Meydanı'na olası bir gösteriye karşı tedbir amaçlı polis kamyonları yerleştirilirken Genel İş Sendikası (CGT), Paris'teki İtalya Meydanı'nda toplanma çağrısı yaptı.

Tahran'da önemli görüşme: İran ve Ermenistan Savunma Bakanları bir araya... Haberi Görüntüle

YASA TASARISI MECLİS'TEN OYLAMA YAPILMADAN GEÇİRİLDİ

Paris'te Concorde Meydanı'nda ve Şanzelize civarında yanı sıra Lyon'da kent merkezinde gösterilere yasak getirilmişti.

Fransa Başbakanı Borne, 16 Mart'ta bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı.

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına olanak sağlıyor.

Gensoru önergesi, Meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.

Önerge, Mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, Mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senato'nun önüne geliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading