Yandex Metrica

Finlandiya'dan NATO açıklaması: İsveç olmadan...

Finlandiya'dan NATO açıklaması: İsveç olmadan...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Biz icabında farklı bir mesaj verebiliriz" dediği Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Haavisto, NATO'ya İsveç ile ayrı ayrı değil birlikte girmek istediklerini belirtti.

Dünya

02.02.2024, 01:09

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO'ya üyelik konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak ama Finlandiya'nın da aynı yanlışı yapmaması lazım" açıklaması sonrası basın toplantısı yaptı.

Haavisto, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşamki konuşmasından anlıyoruz ki Türkiye'de bizim NATO sürecimizi hızlandırmak yönünde bir görüş var" dedi.

Ramazan'da katliam Fısıh'da bayram: İran'a misilleme o tarihten sonra... Ramazan'da katliam Fısıh'da bayram: İran'a misilleme o tarihten sonra... Haberi Görüntüle

EN YAKIN MÜTTEFİKİMİZ İSVEÇ

Bakan Haavisto, hala NATO'ya İsveç ile beraber üye olmayı arzu ettiklerini, son 10 ayda ittifaka katılım konusunda olumla adımlar attıklarını belirterek, "İsveç, savunma ve dış politika alanında en yakın müttefikimiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Haavisto, üyeliklerinin onaylanmasının, NATO üyesi ülkelerin de yararına olduğunu dile getirdi.

Berlin'de köstebek krizi: Gemi motoru bilgilerini Çin'e sızdıran casuslar ülkeyi karıştırdı Berlin'de köstebek krizi: Gemi motoru bilgilerini Çin'e sızdıran casuslar ülkeyi... Haberi Görüntüle

BAŞIMIZA BİR ŞEY GELİRSE...

Haavisto, Türkiye'nin NATO üyeliklerini onaylaması için ne kadar bekleyeceklerine ilişkin soruya, "Buna sabrımız var. Bunun için de ABD, İngiltere ve Avrupalı müttefiklerimiz dahil birçok ülke bize güvenceler verdi. Bu da beklemek için iyi bir neden. Bu ülkeler, başımıza bir şey gelirse bekleme listesinde olduğumuz için yardımımıza koşacaklarını söylediler. Bu güvenlik taahhütlerini aldık. Tabii ki bunlar NATO'nun 5. Maddesi gibi değil ama bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya hakkındaki açıklamaları sonrası Finlandiya'nın Türkiye ile 'derhal' temasa geçtiğini bildirmişti.

Niinistö ayrıca, "Dışişleri Bakanı Haavisto ile bu konuda mutabık kaldık. Kabinem Erdoğan'ın danışmanıyla, Haavisto da Türk Dışişleri Bakanı ile ön görüşmelerde bulundu" sözlerini kaydetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading