Yandex Metrica
SON DAKİKA
Fas'ta seçimlerin ardından siyaset nasıl yön alacak?

Fas'ta seçimlerin ardından siyaset nasıl yön alacak?

Fas’ta 8 Eylül’de gerçekleştirilen genel seçimlerden sonra ülkedeki siyasetin nasıl bir şekil alacağı herkes tarafından merak ediliyor.

Dünya

23.01.2024, 17:58

Fas’ta 8 Eylül’de gerçekleştirilen genel seçimlerde Milli Bağımsızlar Birliği'nin (RNI) 102 milletvekiliyle lider parti olmasının ardından, ülke siyasetinin nasıl yön alacağı merak ediliyor.

Fas'ta yeni hükümeti Milli Bağımsızlar Birliği'nin kurulması beklenirken, daha önceki seçimlerden birinci parti olarak çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi (PDJ) ise 13 milletvekili çıkararak sekizinci sıraya geriledi. Uzmanlara göre, son seçimlerden sonra kurulacak, uyumlu ve siyasi çekişmelerin söz konusu olmadığı bir hükümet kurulması konusu henüz netlik kazanmadı. 

Rusya teröristlere işkence görüntülerini paylaştı: Putin kime gözdağı veriyor? Haberi Görüntüle

UZMANLAR YORUMLADI

AA'ya konuşan gazeteci ve araştırmacı Yunus Miskin, Milli Bağımsızlar Birliği'ne siyasi olarak yakın sendikalar hiç olmadığını belirtti ve "Partinin aynı zamanda etkili bir kadın ve gençlik kolları bulunmuyor. Partinin ayrıca toplum içinde etkili meslek yapılanmaları da yok" açıklaması yaptı.

Kadı İyaz Üniversitesi Anayasa Profesörü Abdurrahim Allam ise Milli Bağımsızlar Birliği'nin, seçim sürecinde verilen vaatleri, ülkenin ekonomik olarak kötü durumda olduğu düşünülürse, önümüzdeki dönemde yerine getiremeyeceğine dikkat çekti. Allam, Milli Bağımsızlar Birliği'nin Adalet ve Kalkınma Partisi ile uyumlu çalışacağını böylece hükümeti yönetme işini kolaylaştıracağını ifade ederek, bir önceki yönetimde bu iki parti arasında olumlu bir çalışma ortaklığı olmadığını söyledi.

Bağımsızların hükümeti yönetimde uyum düsturuyla idare edeceğini belirten Allam, önceki iki dönem boyunca Adalet ve Kalkınma Partisi ile bir tecrübeye ulaşıldığını sözlerine ekledi.

ABD'de bulunan bir köprüye konteyner gemisi çarptı: Köprü saniyeler içerisinde... Haberi Görüntüle

SEÇİMLER FAS'TA DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Fas'ta 8 Eylül'de gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından, İçişleri Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklamayla resmi ve kesin sonuçları duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre, Milli Bağımsızlar Birliği 102 milletvekili çıkararak seçimlerin galibi olurken Asalet ve Çağdaşlık Partisi 86 milletvekili çıkararak ikinci, İstiklal Partisi 81 sandalyeyle üçüncü sırada yer aldı.

Meclise 35 milletvekili göndermeyi başaran Sosyalist Birlik dördüncü, 29 milletvekili çıkaran Halk Hareketi beşinci, 21 sandalye kazanan İlerleme ve Sosyalizm altıncı sıraya yerleşti. Mecliste 18 sandalye elde eden Anayasal Birlik Partisi yedinci sırada yer alırken 2016 seçimlerinde 125 milletvekili çıkaran iktidarın büyük ortağı PDJ ise 13 sandalye ile sekizinci sıraya geriledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading