Bu arada Avustralya'nın F-35 hayalet savaş uçakları maliyet, kabiliyet ve uygulanabilirlik endişeleri nedeniyle yeniden radar altına girdi. Avustralyalı üst düzey bir gazeteci, Avustralya hükümetinin 'Savunma Stratejisi İncelemesi'nin dördüncü F-35 savaş uçağı filosunun satın alınmasını önermesini sert bir dille eleştirdi.
İran'dan Lübnan'daki saldırı için taziye: Bu kez intikam yemini etmediF-35'TE MALİYET KRİZİ
Raporda, F-35 Ortak Program Ofisi'nin, projedeki maliyet aşımının toplamda 680 milyon dolara ulaştığını, bunun orijinal maliyeti neredeyse iki katına çıkardığını ve ayrıca yükseltilmiş donanım ve yazılıma sahip ilk uçağın teslimatının, Temmuz 2023'teki planlanan tamamlanma tarihinden birkaç ay geciktiği belirtildi.
Söz konusu raporun devamında uçağı satın alan ABD hükümeti ve müttefik ülkelerin, bilgisayarın geliştirme sözleşmesinin şartları uyarınca ek maliyetleri ödeyeceği belirtildi.
Savunma Bakanlığı'nın Eylül 2022 tarihli raporuna göre F-35, şimdiye kadar kaydedilen en pahalı askeri sistem ve toplam maliyeti 2021'de 398 milyar dolardan 412 milyar dolara çıktı.
Raporda, Lockheed Martin'in 2001 yılında uçağın geliştirilmesi ve üretimi için sözleşmeyi kazandığında F-35'in toplam maliyetinin 233 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
NATO'dan İsveç ve Finlandiya'ya teklif: Putin'in tepkisi merak ediliyorNORVEÇ'TEN AMRAAM ADIMI
Öte yandan Norveç'in daha önce ABD ile F-35 savaş uçakları için gelişmiş orta menzilli hava-hava füzeleri (AMRAAM) satın almak üzere 500 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladığını Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram doğruladı.
Norveç Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram, "Norveç'in de artık bu tür gelişmiş füzelere erişebilecek olmasından ve F-35'in potansiyelini ortaya çıkaracak, gelecekteki savunma kabiliyetlerimizi güçlendirecek orta menzilli hava-hava füzelerinin böylesine büyük bir satın alımını gerçekleştiriyor olmamızdan büyük mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Anlaşmaya göre ABD, Norveç'e 2028'e kadar Lockheed Martin F-35 Lightning II tedarik programı kapsamında füze sağlayacak. Norveç, 2017'den bu yana ABD'li şirketten F-35 uçakları almaya başlamıştı.
Temmuz ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, Norveç hükümetinin daha önce 205 adet AIM-120 D serisi AMRAAM füzesi, 60 adet AIM-120 C-8 veya D serisi AMRAAM füzesi ve dört adet AIM-120D AMRAAM Güdüm Bölümü satın alma talebine yanıt olarak, Norveç'e potansiyel değeri 950 milyon dolar olan AMRAAM satışını onayladı.
Norveç Savunma Bakanlığı, füze anlaşmasının yanı sıra ABD'li füze üreticisi Raytheon Technologies ile de bir iş birliği anlaşması imzaladı.
AMRAAM, hem F-16 savaş uçakları hem de ABD ordusunda görev yapan NASAMS hava savunma sistemi tarafından kullanılan füzelerin geliştirilmiş versiyonudur.
Yorum Yaz