Dünya standartlarında bir savaş uçağı normal şartlarda yıllar boyu süren test aşamaları sonrası seri üretime geçer, fakat Çin dünyayı şoke edecek bir hızda yeni nesil hayalet uçaklarını bir bir gökyüzüne salıyor.
Komünist hükümetinin, hızla büyüyen uçak endüstrisinin arkasındaki gerçek nedenin tasarım hırsızlığı olarak adlandırıldı. Casus timlerini sahaya süren Çin hükümeti ABD ve Rusya savaş uçaklarının birebir kopyasını tasarladı.
ABD-Çin savaşı yükleniyor! Pekin'in Tayvan planı Pentagon'u harekete geçirdi: DEVGRU...DEV KLON FİLOSU
Chengdu J-7: Çin hükümetinin gözbebeği olan Chengdu J-7'in tasarımı Rusya'nın MİG-21'ine birebir benzemesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Sovyet yapımı olan MİF-21 1950 ve 1960'lı yıllarda Çin'e teklif edilmiş ve Pekin hükümeti çok sayıda MİG-21'i bünyesine kazandırmıştı. Rus yapımı MİG-21'leri analiz eden Çin mühendisleri Rus savaş uçağını kopyalayarak Chengdu J-7 adıyla tekrar piyasaya sürdü.
Shenyang J-8: Çin, 1964'te kendi hertürlü hava koşullarına uygun önleme uçağını geliştirme çabalarına başladı. merikan Lockheed-2 casus uçağı da dahil olmak üzere yeni, yüksek irtifa uçaklarına karşı koyan ilk Çin tasarımı ve üretimi jet avcı uçağı oldu. Prototip ilk uçuşunu 1969 yılında yaptı ancak J-8, siyasi çalkantılar nedeniyle 1979 yılına kadar üretime geçemedi fakat 1980 yılında hizmete alındı.
Çengdu J-10: ABD, 1980'li yıllarda F-16'yı temel alan yeni bir savaş uçağı geliştirmek için İsrail'le ortaklık kurdu ancak artan maliyetler nedeniyle anlaşmadan çekildi. Bu nedenle İsrail'in Lavi uçağı eksik kaldı. İsrail bu kalkınma planlarını Çin'e sattı. Bu, Çin'in ilk kez F-16 için geliştirilen teknolojiye erişmesini sağladı. J-10 resmi olarak Ocak 2007'de tanıtıldı.
Shenyang J-11: J-11, 1998 yılında Sovyet Sukhoi Su-27sk hava üstünlüğü savaş uçağının Çin versiyonu olarak ortaya çıktı. Çin, Rusya tarafından sağlanan kitleri kullanarak 200 uçak üretme lisansını aldığı 2,5 milyar dolarlık bir üretim anlaşmasını kazandı.
Hamas'tan Arap Birliği'ne kritik çağrı! 'Baskı kurulmalı'F-16'DAN F-35'E HEPSİNİ KOPYALADI
Shenyang J-15: J-15 aynı zamanda 'Uçan Köpekbalığı' olarak da bilinir. Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nın (PLAN) dördüncü nesil çift jetli, taşıyıcı tabanlı savaş uçağıdır. Su-33 prototipi parçalarına ayrıldıktan sonra tersine mühendislik uygulandı. Çin, 2001 yılında Ukrayna'dan Su-33'ün tamamlanmamış bir prototipi olan T-10K-3'ü satın aldı. Kapsamlı bir şekilde incelendiği ve tersine mühendislik yapıldığı söyleniyor. J-15'in geliştirilmesi kısa süre sonra başladı.
JF-17 'Gök gürültüsü': Çin'in J-7'si başlangıçta MiG-21 platformuydu. Çin, İsrail'in 'Lavi' programı aracılığıyla F-16 tasarımına erişim sağladıktan sonra, iki teknolojiyi birleştirerek uçağı yarattı. Bazıları her iki uçaktan da daha iyi olduğunu söylüyor.
Çengdu J-20: J-20, hassas vuruş kabiliyetine sahip bir savaş uçağı olarak tasarlandı. İlk uçuşunu 11 Ocak 2011'de gerçekleştirdi ve resmi olarak 2016 Çin Hava Fuarı'nda tanıtıldı. J-20, Amerikan F-22 ve F-35'ten sonra dünyanın üçüncü, Çin'in ise ilk beşinci nesil hayalet savaş uçağıdır. Su Bin isimli Çin vatandaşı F-22'nin tasarımını çaldığı için kendisi de cezalandırılmıştı.
J-31/J-35: Shenyang FC-31, şu anda geliştirilmekte olan çift motorlu orta büyüklükte bir Çin beşinci nesil savaş uçağıdır. 31 Ekim 2012 tarihinde 31001 numaralı prototip ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Böylece Çin, saha testlerinde aynı anda iki gizli savaş uçağı tasarımına sahip olan ikinci ülke oldu. Amerikan F-35'inin kopyası olduğu söyleniyor.
Yorum Yaz