Almanya, Eurofighter Typhoon'un Türkiye'ye satışını engellemeye devam ediyor. Ocak ayının sonunda, Washington ile yapılan uzun görüşmelerin ardından Ankara, 40 adet F-16 Viper avcı-bombardıman uçağı, 79 eski nesil F-16 dönüşüm kiti ve 23 milyar dolar olarak tahmin edilen mühimmat satışının kabul edilmesini sağladı. Bu anlaşma, İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakılması ile sonuçlandı.
Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından önerilen bu "potansiyel satışa" Kongre'nin itiraz etmemesi, ilgili sözleşmelerin hızla imzalanacağı izlenimini yaratmıştı.
Ancak altı ay geçmesine rağmen Türkiye'nin bu satışa yönelik niyeti henüz netlik kazanmadı ve Ankara planlarını değiştirmeyi düşünmeye başladı. Şu anda F-16 Viper ve mühimmat siparişlerinin azaltılması ve en az 40 adet Eurofighter Typhoon satın alınması gündemde.
F-35 tuzlu geldi! İngiltere 2040 yılına kadar Eurofighter'ı kullanacakTEK SORUN ALMANYA
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçen Kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı açıklamada, "Eurofighter üzerinde çalışıyoruz. Biraz satın almak istiyoruz. Oldukça verimli bir uçaktır. Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya tarafından üretilmektedir. İngiltere ve İspanya aynı fikirde ve şu anda Almanya'yı ikna etmeye çalışıyorlar" dedi.
Ancak Almanya, Eurofighter Typhoon'un Suudi Arabistan'a satışına ilişkin vetosunu kaldırmış olsa bile, aynı şeyi Türkiye için yapmaya hazır değil. Washington'daki son NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere ve Almanya ile bu olası anlaşma hakkında müzakerelerin doğru yönde ilerlediğini belirtti.
Erdoğan, "(Almanya) Şansölyesi Scholz herhangi bir olumsuz tutum sergilemedi" diyerek Berlin'in fikrini değiştirdiği izlenimini verdi.
Trump'tan Zuckerberg'e açık tehdit: Kalan hayatını hapiste geçirirsin"MAVİ VATAN'DAN VAZGEÇTİN"
Farnborough Airshow'da (İngiltere) konuşan Eurofighter konsorsiyumunun CEO'su Giancarlo Mezzanatto, Almanya'nın Typhoon'un Türkiye'ye satışına karşı olduğunu doğruladı. Mezzanatto, "Ankara 50'ye kadar [Eurofighter] uçağı satın almaya çalışıyor, ancak bu girişimler Berlin tarafından engelleniyor" dedi.
Bu Alman ablukasının, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleriyle, özellikle de doğalgaz arama faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu belirtti.
Türkiye resmen yapılan şantajda, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşanan gerginlikler de bu kararın arkasındaki sebepler arasında yer alıyor. Yani Almanlar, 'Türkiye'ye doğalgaz aramayı bırakın, uçakları alın' diyor
Her durumda, Almanya'nın tutumu henüz değişmiş değil. Eurofighter konsorsiyumunun başına geçen Mayıs 2023'te getirilen Mezzanatto, hava ve uzay fuarında kısa vadede 150 ila 200 uçak satmanın mümkün olacağını öngördü. Almanya ve İspanya'nın toplamda 45 uçak sipariş ettiği, İtalya'nın da yakında 24 uçak sipariş edeceği belirtildi. Almanya'nın Suudi Arabistan'a silah satışına yönelik ambargosunun kaldırılması da 48 uçaklık sipariş için umut veriyor.
Yorum Yaz