Yandex Metrica

Sitede Ara

Etiyopya Türkiye'yi bekliyor: Acil yardım gitmezse ülke parçalanacak

Etiyopya Türkiye'yi bekliyor: Acil yardım gitmezse ülke parçalanacak

Ayrılıkçı Tigray örgütüyle boğuşan Etiyopya'nın başı şimdi de Oromo milisleriyle dertte. Türkiye'den acil SİHA talep eden ülke bu örgütlere karşı üstünlüğü elde edemezse parçalanması kaçınılmaz görünüyor.

Dünya

29.02.2024, 17:56

Etiyopya'nın elektrik üretme ve tarımsal sulama amacıyla Nil Nehri üzerine kurduğu Rönesans (Hedasi) Barajı başına bela açmış görünüyor. Geçtiğimiz yıl su tutmaya başlayan baraj, Nil'in tek sahibi olduğunu iddia eden Mısır'la Etiyopya'yı savaşın eşiğine getirmişti. Türkiye'de Atatürk Barajı'nın yapılmaya başlandığı yıllarda PKK terörünün tırmandığı döneme benzer bir süreç yaşayan ülke, ayrılıkçı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile mücadele ediyor. 

Rönesans (Hedasi) Barajı'nı büyük oranda tamamlayan Etiyopya yönetimi, barajdan elektrik üretimi için Nil sularını tutmaya başladı. 

122 milyon nüfuslu Etiyopya'nın kuzey bölgelerinde 7 milyonluk halk kitlesinin desteğini alan Tigray milisleri geçtiğimiz temmuz ayında Mekelle şehrinde yönetimi ele geçirmiş ve güneye doğru ilerlemeye başlamıştı. Tigray militanlarıyla merkezî hükümet güçlerinin çatışmaları son dönemde yoğunlaştı. Başkent Addis Ababa'ya 350 kilometre uzakta bulunan Amhara eyaletindeki Dessie ve Kombolcha kentleri de yoğun çatışmaların ardından Tigray güçlerinin eline geçti. Gittikleri yerde kamu binaları ve eğitim kurumlarını tahrip eden Tigray, 7 binin üzerinde okulun yıkılmasına yol açtı. Militanlar Mısırlı ve Sudanlı paralı askerlerden de destek buluyor. 

Hamas'tan ateşkes açıklaması: 'Biden'ın açıkladığı planı kabul ediyoruz' Hamas'tan ateşkes açıklaması: 'Biden'ın açıkladığı planı kabul ediyoruz' Haberi Görüntüle

TİGRAY VE OROMO AYNI ANDA...

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Sisi yönetimindeki Mısır'ın ayrılıkçı Tigray milislerine silah desteği sağladığını belirtmişti.  

Eritre ile uzun yıllar devam eden savaşı bitirdikten sonra 2019 yılında Nobel Barış Ödülü alan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ise halka silahlanmaları ve teröristlerle mücadele etmeleri yönünde çağrı yaptı. Yönetimin tek sıkıntısı Tigray güçleri de değil. Ülke nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan etnik grup Oromo da bağımsızlık çağrılarıyla merkezî yönetimden ayrı bir ordu kurarak harekete geçti. Oromo Özgürlük Ordusu adıyla kurulan ayrılıkçı güç, Etiyopya silahlı kuvvetleri mensubu bir kısım subayların da desteğini almayı başardı. Etiyopya özel kuvvetlerinde görevli 1200 askerin Oromo saflarına geçtiği belirtiliyor. İstikrarsızlık ve başkaldırıların, Etiyopya yönetiminin ülkedeki FETÖ'ye bağlı okulları Türk Maarif Vakfı'na devretmesinin ardından tırmanması dikkat çekiyor. 

Savunmada güç birliği! Mısır ve Türkiye'den tarihi adım: Stratejik teknoloji transferi an meselesi! Savunmada güç birliği! Mısır ve Türkiye'den tarihi adım: Stratejik teknoloji... Haberi Görüntüle

ORAYA TÜRKİYE'DEN SİHA GİDECEK Mİ?

13 ülkenin kullandığı Bayraktar TB2, dünyada en çok talep gören SİHA konumunda. 

Oromo, Tigray ve Addis Ababa üçgeninde kanlı bir iç savaş girdabına sürüklenme riski bulunan ülkede yönetim, bir süredir Türkiye'den destek beklediğini ifade ediyor ve bu kapsamda temaslar yürütüyordu. Dev Afrika ülkesi geçtiğimiz günlerde Türkiye'den 'acil SİHA beklediklerini' duyurmuştu. Libya'da CIA devşirmesi Hafter güçlerinin 2019 sonbaharında başkent Trablus yakınlarına kadar geldiği süreci hatırlatan gelişme, eğer Türkiye aktif olarak devreye girerse, tıpkı Libya'da olduğu gibi, işler bambaşka bir yöne evrilebilir. Addis Ababa yönetimi ile Ankara arasında 2013 yılından beri askeri işbirliğini de içeren çok sayıda anlaşma imzalanmıştı. Son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz ağustos ayında Etiyopyalı mevkidaşı Keana Yadeta ile 3 ayrı anlaşmayı hayata geçirmişti. Tigray militanlarına karşı zor durumdaki Etiyopya ordusunun eline Türk SİHA'larının ulaşıp ulaşmadığı henüz bilinmiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading