Yandex Metrica

Etiyopya'nın Tigray bölgesinde isyancılar zafer ilan etti

Etiyopya'nın Tigray bölgesinde isyancılar zafer ilan etti

Etiyopya'nın Tigray bölgesinde hükümet güçleriyle savaşan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) bölgenin başkenti Mekelle'yi ele geçirdiğini ilan etti.

Dünya

23.01.2024, 21:57

Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde hükümet güçlerine karşı savaşan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) bağlı isyancılar, bugün bölgenin başkenti Mekelle’yi ele geçirdiklerini ilan etti.

Etiyopya Ordusuna bağlı kuvvetlerin Mekelle’den tamamen çekildiği belirtilirken, TPLF Sözcüsü Getachew Reda, bölgede Etiyopya Ordusundan kalan artıkların takip edildiğini söyledi.

Reda, ayrıca, Mekelle’nin yüzde 100 olarak TPLF kontrolüne geçtiğini ve hükümete karşı zafer kazandıklarını sözlerine ekledi.

Hükümet ateşkes ilan etmişti

Öte yandan Etiyopya hükümeti dün, Tigray’da ateşkes ilan ettiğini bildirmişti. 

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Tigray'daki çiftçilerin hasat mevsimini (haziran, temmuz, ağustos) kullanmalarını sağlamak için bu kararın alındığı kaydedilen açıklamada, bundan sonra bölgede yardım kuruluşlarının ordunun eskortu olmadan çalışacağı ifade edilmişti.

Açıklamada, bölgede TPLF güçlerinin hala dağınık bir durumda olduğu ve ara sıra saldırı yaptığı iddia edilmişti.

Tek taraflı ateşkes ilan Etiyopya hükümeti, TPLF’ye de ateşkes ilan etme çağrısı yaparken, TPLF Sözcüsü Reda, bugünkü açıklamasında hükümeti ciddiye almadığını vurguladı.

Ordu güçleriyle yaşanan çatışmaların hala Mekelle’nin 30 kilometre yakınlarında devam ettiğini vurgulayan Reda, “Hükümetin ateşkes şakasının parçası olmadık ve bundan sonra da olmayacağız” ifadelerini kullandı.

BM: Krizin askeri çözümü yok

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Tigray bölgesindeki son olayların endişe verici olduğuna işaret ederek, "Krize askeri bir çözüm olmadığını bir kez daha gösteriyorlar." ifadesini kullanmıştı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüştüğünü aktaran Guterres, "Düşmanlıkların etkili bir şekilde durdurulacağından umutluyum. Sivillerin korunması, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması ve siyasi çözümün bulunması esastır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Etiyopya Ordusu, Kasım 2020’de isyancı militanları gerekçe göstererek Tigray bölgesine yönelik askeri operasyon başlatmıştı.

Operasyon sonucunda başkent Mekelle’yi ele geçiren Etiyopya Ordusu, geçtiğimiz hafta da Mekelle yakınlarındaki Togoga kentinde bir Pazar yerine hava saldırısı düzenlemişti.

Tigray bölgesinde yaşanan çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon insanın yerinden edildiği bildiriliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading