Yandex Metrica

Etiyopya'nın Baraj ısrarı Mısır'da gerilimi artırıyor

Etiyopya'nın Baraj ısrarı Mısır'da gerilimi artırıyor

Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Baraj için tek taraflı ısrarı, Mısır'da protesto çağrılarına sebep oluyor.

Dünya

23.01.2024, 17:32

Etiyopya’nın, Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Nahda (Rönesans) Barajı’nın su tutma faaliyetinin ikinci aşamasının başladığını bildirmesi gerilimin artmasına sebep oluyor.

Baraj krizinin diğer iki tarafı Sudan ve Mısır’da, hükümet yanlıları ve muhalifler, Etiyopya’ya daha sert karşılık verilmesi konusunda birleşirken, Mısır’da bazı kesimler Sisi yönetimini suçluyor.

Mısırlı aktivistler, geçtiğimiz hafta sonundan beri sosyal medya aracılığıyla 10 Haziran’da meydanlara inme çağrısı yapıyor.

Mısır hükümetinin Nil Nehri’ni koruyamadığını iddia eden aktivistler, “Nil Devrimi” adını verdikleri protestolara “şerefin için meydana in” sloganıyla çağrı yapıyor. 

Aktivistler, “Meydana in sessizlik ihanettir” tagiyle protesto çağrılarını sürdürüyor.

Etiyopya: İrili ufaklı 100 Baraj kuracağız

Öte yandan, Etiyopya Başbakanı Abi Ahmed, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Nil Nehri üzerinde irili ufaklı 100 Baraj kuracaklarını bildirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise Abi Ahmed’e cevap verdiği açıklamasında, Nil sularının uluslararası statüsüne vurgu yaparak, “Etiyopya tarafı bu açıklamalarla kötü niyetini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında Nil sularının paylaşımı ve Nahda Barajı inşasına ilişkin süren müzakereler, 2021 yılı başında Etiyopya’nın uzlaşı sağlanmadan Barajın su tutmaya başladığını açıklamasının ardından çıkmaza girmişti.

Sudan ve Mısır hükümetleri, Etiyopya’yı tek taraflı davranmakla suçlarken, her iki ülkede de askeri seçeneğe başvurulması yönünde çağrılar yapılıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading