• G.ALTIN

    3.697,57

  • DOLAR

    38,0074

  • EURO

    41,1717

  • BIST 100

    9.044,64

  • BITCOIN

    $85.477

Etekleri tutuştu: Netanyahu Suriye’de Türkiye’yi istemiyor

Etekleri tutuştu: Netanyahu Suriye’de Türkiye’yi istemiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, askeri sekreteri Roman Goffman’ı Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını sürdürmesini görüşmek üzere başkent Moskova’ya gönderdi. Haberde İsrail’in Suriye’nin “zayıf” kalmasını istediği ve “bölgede baskın bir güç olan Türkiye” yerine Rusya’yı tercih ettiğine dikkati çekildi.

ABD başta olmak üzere birçok ülkeninm desteğini arkasına alarak Gazze'de eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan İsrail; çoçuk, kadın, yaşlı demeden her yeri bombalayıp 50 bine yakın masum insanı katletti. Terör devleti İsrail, yüz bine yakın insanı da yaraladı.

Gazze'den sonra gözünü Batı Şeria'ya diken İsrail'de iç istihbarat teşklilatı Şin Bet, Türkçe bilen kişileri işe almak için harekete geçti.

İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrail iç istihbarat teşklilatı Şin Bet, Türkçe bilen kişileri işe almak için bir ilan yayınladı.

Rusya ile ilişkilerini güçlendirmek isteyen Netanyahu’nun askeri sekreteri Goffman, Moskova’da bir dizi görüşme gerçekleştirecek. Söz konusu haberde, İsrail’in Suriye’nin “zayıf” kalmasını istediği ve “bölgede baskın bir güç olan Türkiye” yerine Rusya’yı tercih ettiğine dikkati çekildi.

Haberin devamında şu ifadelere yer verildi;

“İsrail aslında açıkça taraf seçiyor; Rusları Türklere tercih ediyor ve aslında Ankara’yı Suriye’den çıkarmaya çalışıyor”

İSRAİL, TÜRKİYE'Yİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla Reuters haber ajansına konuşan dört kaynak, İsrail'in Suriye'yi merkezden uzak tutmak için ABD nezdinde lobi faaliyetleri yürüttüğünü ve Türkiye'nin artan nüfuzuna karşı Rusya'nın askeri üslerini burada tutmasına izin verdiğini açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Türkiye'nin İsrail ile sık sık gerilen ilişkilerinin Gazze savaşı sırasında ciddi bir boyut kazandığından bahsetti. Kaynaklar, İsrailli yetkililerin Washington'a Suriye'nin Ankara tarafından desteklenen yeni yöneticilerinin İsrail sınırları için bir tehdit oluşturduğunu söylediğini aktardı.

Üç ABD'li kaynak ve temasları bilen bir başka kişi, İsrail'in konuyla ilgili görüşlerini şubat ayında Washington'da yapılan toplantılarda ABD Başkanı Donald Trump'a ilettiğini bildirdi. 

İSRAİL'DE TÜRKİYE ALARMI

Türkiye'nin soykırımın yapıldığı Gazze'deki savaş sona erene kadar İsrail ile tüm ticareti durdurma kararına da işaret edilirken şu ifadelere yer verildi;

“Birkaç ay öncesine kadar Türkiye, iki ülke arasındaki büyük coğrafi mesafe nedeniyle İsrail için büyük bir güvenlik tehdidi olarak ciddiye alınmıyordu. Ancak Suriye'nin Türkiye destekli güçlerin eline geçmesi, bu denklemi değiştirdi ve artık giderek daha fazla sayıda insan Türkiye'nin İsrail'i doğrudan nasıl tehdit edebileceğini araştırıyor.”

İKİ İHTİMAL VAR

İsrail'e Lübnan ve Suriye'den gelebilecek tehditlere ilişkin düzenli olarak analizler yapan Israel-Alma Center, Türkiye'nin İsrail için bir tehdit oluşturabileceğine inandığını ifade etti.

Buna ilişkin iki olasılığın bulunduğunu belirten Alma-Center, ''İlk olarak Türkiye, İsrail karşıtı bir vekil güç olarak Suriye güçlerine dolaylı destek verebilir. İkinci olasılık ise uzun menzilli füze ve insansız hava aracı cephanelikleri doğrudan kullanılabilir. Türkiye ayrıca, İsrail'le çatışmak istemesi durumunda kullanabileceği, giderek daha büyük bir uzun menzilli balistik füze cephaneliğine sahip” ifadelerine yer verdi.

"BEYAZ KİTAP" DAĞITILDI

Kaynaklardan iki kişi, ana noktaların İsrailli bir “beyaz kitapta” bazı üst düzey ABD'li yetkililere de dağıtıldığını belirtti.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Century International'da çalışan Aron Lund, İsrail'in en büyük korkusunun, Türkiye'nin Suriye'deki yeni düzeni koruması ve bunun da Hamas ve diğer militanlar için bir üs haline gelmesi olduğunu söyledi.

İsrail'in ABD'nin düşüncelerini etkileme şansının yüksek olduğunu belirtti ve şunları kaydetti;

''Yeni yönetim İsrail yanlısı. Suriye şu anda Trump'ın radarında bile değil. Düşük öncelikli ve doldurulması gereken bir politika boşluğu var” 

Avatar
Recep KIYATSIL