Yandex Metrica
SON DAKİKA
Esed rejimi Suriyelileri istemiyor: Geri dönmeleri etnik temizlik anlamına gelir

Esed rejimi Suriyelileri istemiyor: Geri dönmeleri etnik temizlik anlamına gelir

Halkın üzerine varil bombalarıyla ölüm yağdırırken ve şantiye kenarındaki çukurları toplu mezara çevirirken 'etnik temizlik'ten bahsetmeyen Esed rejimi, Türkiye'nin 1 milyon Suriyeli sığınmacıyı güvenli bölgeye gönderme planına karşı çıkarak bunun 'etnik temizlik olacağını' öne sürdü.

Dünya

04.02.2024, 19:11

"Esed'le anlaşıp sığınmacıları geri gönderelim" çağrısı yapan kesimlere Suriye rejiminden ibretlik bir cevap geldi. Esed'e muhalif kim varsa ya öldüren ya da bulundukları bölgeyi terk etmeye zorlayan rejim, Türkiye'nin 1 milyon sığınmacıyı güvenli alanlara yerleştirme gönderme projesine karşı çıktı. 

Suriye Dışişleri Bakanlığı, sığınmacıların güvenli bölgelerde iskan edilme projesini kabul etmeyeceklerini bildirdi. Suriye Dışişleri yetkileri, devletin resmi ajansı SANA'ya cuma günü yaptığı açıklamada "Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti bu tür oyunları kesinlikle reddediyor. Türkiye'nin 1 milyon sığınmacı planı, Suriye'nin toprak bütünlüğüne karşı yeni bir oyunudur. Asıl amaç sömürgecilik. Güvenli bölge dedikleri de etnik temizlik" ifadelerini kullandı. 

Esed rejiminin 2013 Ağustos'unda sarin gazıyla öldürdüğü çocuklar.

Kendi halkına varil bombalarıyla ölüm yağdırırken ya da şantiye yanlarına kazılan çukurları toplu mezar haline getirirken 'etnik temizlik'ten bahsetmeyen rejim, son açıklamasında ülkenin 3'te 1'inin ABD destekli PKK/YPG işgalinde olduğundan da bahsetmedi. Suriye'nin sözde toprak bütünlüğüne yegane tehdit olarak Türkiye'yi ve muhalif Suriyelileri gören rejim, geri gönderilecek sığınmacılar konusunda Ankara'ya maddi yardım gönderecek ülkelere de 'bunu yapmayın' çağrısında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ay başında Suriyeli sığınmacılara ilişkin net mesajlar vermiş, "Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Suriye'deki güvenli bölgelere konut, okul, hastane ve ekonomik altyapı kurularak 1 milyon Suriyeli sığınmacının bu bölgelere dönüşü sağlanacak" demişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading