• G.ALTIN

    4.326,99

  • DOLAR

    39,4340

  • EURO

    45,3877

  • BIST 100

    9.119,68

  • BITCOIN

    $104.996

Esad için 'Sezar' planı: ABD ve BAE'nin Suriye hedefi basına sızdı

Dünyanın gözü dört yıl aradan sonra yeniden Suriye'ye çevrilmiş durumda. Arap medyası, muhalif grupların Halep'e ilerlemeye başlamadan önce ABD ve BAE'nin Esad ile ilgili görüşme gerçekleştirdiğini yazdı.

Suriye'de Heyet Tahrir Eş-Şam'ın başını çektiği silahlı muhalif grupların, Suriye Devlet Başkanı Beşat Esad güçlerine karşı 28 Kasım'da Halep'e başlattığı saldırı sonrası çatışmalar hız kesmeden devam ediyor.

6 gündür devam eden çatışmalarda kritik öneme sahip birçok bölge el değiştirdi. Hatta harita bile değişti. Halep'in büyük bölümünde ve İdlib'in tamamında kontrolü ele geçiren muhalif grupların Hama'ya doğru ilerleyişi tam gaz devam ederken Arap medyası, Esad için dikakt çeken bir habere imza attı.

ABD VE BAE'NİN ESAD İÇİN 'SEZAR' PLANI

Arap medyasında yer alan haberlere göre, son bir haftada Suriye'de yaşananlarla ilgili ismi açıklanmayan kaynaklar ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın İran'dan uzaklaşması ve Lübnan'daki Hizbullah'a giden silah yollarını kesmesi durumunda, ona uygulanan yaptırımların kaldırılma olasılığını görüştüğünü yazdı.

Middle East Monitor'ün haberinde 20 Aralık'ta Suriye'ye uygulanan kapsamlı ABD yaptırımlarının sona ereceği hatırlatıldı. Konuyla ilgili görüşmelerin Esad muhaliflerinin Halep'e girmelerinden bile önce başladığı öğrenildi. Söz konusu haberin devamında şu ifadelere yer verildi;

''Muhalif grupların ilerleyişi Esad'ın İran ile ittifakındaki zayıflığı gösteriyor ve bu noktada da emirlik ve ABD devreye giriyor.''

Middle East Monitor aynı zamanda İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah ve Suriye'deki İran varlıkları da dahil olmak üzere Tahran'ın bölgesel ağına karşı yürüttüğü kampanyaya dikkat çekti.

Son olarak haberde İran'ın ile Suriye'nin arasına net bir çizgi hedeflendiği belirtildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz günlerde İran Dışişleri Bakanı Irakçi ile görüştü.

ESAD'A DESTEK ZİYARETİ

AFP haber ajansının aktardığı bilgiye göre; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkenin ikinci büyük kenti Halep'i kaybettikten sonra destek arayışına girdi.

Suriye'de muhalif güçlerin ilerleyişi sürerken İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü.

 

İran’ın Suriye halkı ve ordusuna tam destek verdiğini söyleyen Arakçi, Suriye'de yaşananların ABD'nin bölgeyi kaosa sürükleme planının bir parçası olduğunu belirtti. Arakçi, açıklamasında "Geçmişte olduğu gibi, Suriye bir kez daha kazanan taraf olacaktır" dedi.

''MESAFE KOYMAK İÇİN BİR PENCERE GÖRÜLDÜ''

İki ABD kaynağı ise dört Suriyeli ve Lübnanlı muhatap ve iki yabancı diplomat, "ABD ve BAE'nin Esad ile İran arasına mesafe koymak için bir pencere gördüklerini ve bunun 2011'de patlak veren iç savaş sırasında ülkesinin büyük kısımlarını geri almasına yardımcı olduğunu" söyledi.

''ESAD ARTIK TEK BAŞINA''

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Oklahoma Üniversitesi Orta Doğu çalışmaları programının başkanı Joshua Landis ABD'li New York Times gazetesine yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Esad'ın artık tek başına kaldığını ve köşeye sıkıştığını söyledi.

Gazetede yer alan diğer detayda şu ifadelere yer verildi;

''Beşar Esad'ın en büyük destekçisi olan Rusya Ukrayna'da kendi savaşına gömülmüş durumda. HTŞ önderliğinde hareket eden rejim karşıtı gruplar 4 yıldan uzun bir süredir en büyük ilerlemeyi kaydedip cephe hatlarını kökten değiştirdiler.''

''RUSYA ESAD'A YARDIM EDEMEZ''

Orta Doğu medyasının önde gelen yayın organları Arab News ve Middle East Monitor'de yer alan analizler Rusya'nın Suriye'de Esad'a eskisi gibi yadım edemeyeceğini yazdı. 

Halep'te muhalif grupların ilerleyişini 'en geniş ölçekli saldırı' olarak niteleyen Middle East Monitor "Son 10 yılda Rusya, Esad'a kritik bir askeri destek vererek rejime kaybettiklerini alma şansı verdi. Ancak Moskova, askeri müdahalede bulunmak yerine sorumluluğu Şam'a devretti.'' değerlendirmesinde bulundu.

SEZAR YASASI NEDİR?

Sezar Yasası olarak bilinen en katı yaptırım, 2019'da Kongre'den geçti. Yaptırımlar, Suriye'deki iş sektörlerine, uyruğuna bakılmaksızın Suriye ile iş yapan herkese ve Suriye'deki Rus ve İranlı kuruluşlarla iş yapanlara uygulanıyor.Esad, bunların ekonomik savaşa dönüştüğünü ve Suriye para biriminin çöküşünden ve yaşam standartlarındaki düşüşten onları sorumlu tuttuğunu söyledi.ABD yasama organları tarafından yenilenmediği takdirde yaptırımlar 20 Aralık'ta sonlanacak.

Avatar
Recep KIYATSIL