Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ermenistan boyun eğdi! Zengezur Koridoru açılıyor

Ermenistan boyun eğdi! Zengezur Koridoru açılıyor

Ermenistan ile süren 44 günlük savaşın ardından işgal altındaki topraklarını geri alan Azerbaycan, masaya sürpriz bir madde getirmişti. Buna göre Nahçıvan'a ulaşım koridoru kurulması için söz alındı.

Dünya

23.01.2024, 18:29

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile, Azerbaycan'ı Nahçıvan üzerinden Türkiye'ye bağlayacak, Zengezur koridorunun açılması konusunda anlaştıklarını açıkladı. 

Azerbaycan ve Nahçıvan arasınad bir kara sınırı bulunmuyor. Azerbaycan'ın merkezi ile Nahçıvan arasına Ermenistan'ı İran'a bağlayan Zengezur koridoru bulunuyor. 

Zengezur koridorunun açılması ile Ermenistan'ın 1992'de Azerbaycan, 1993'te Türkiye ile kesilen ulaşımının yeniden başlaması anlamına geliyor. 

Lütfen sesimize kulak verin! Irak'taki Türk kadın mahkumlar Türkiye'de yargılanmak... Haberi Görüntüle

ZENGEZUR KORİDORU AÇILIYOR

Kasım 2020'de Dağlık Karabağ'daki savaşı bitiren anlaşmaya göre Dağlık Karabağ'ın merkezi Hankendi ile Ermenistan arasında Laçin Koridoru açıldığı gibi kara bağlantısı bulunmayan Azerbaycan ile Nahçıvan arasında da Zengezur bölgesinden koridor açılmasına dair karar alınmıştı. 

Paşinyan ise eylülde yaptığı bir açıklama ile Ermenistan üzerinden Azerbaycan'a koridor açılmasının Ermenistan egemenliğine aykırı olduğunu belirterek izin vermeyeceklerini ifade etmişti. 

Netanyahu izin verdi: Mossad Başkanı Barnea müzakereler için Katar'a gidiyor Haberi Görüntüle

LOJİSTİK SİSTEMİ GÜÇLENECEK

Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtulması ile yapılan anlaşmada Nahçıvan koridorunun yer almasını değerlendiren uzmanlar ise bu hat ile Azerbaycan'ın uluslararası taşımacılık ve lojistik sistemindeki konumunun daha da güçleneceği belirtildi. 

Açılacak koridor ile demiryolu ve karayolu hatlarının yapılmasına imkan verildiğinde Nahçıvan'ın bölgesel ulaşım sisteminin ana damarı haline geleceği bidirildi. 

Prenses Kate Middleton öldürüldü mü, öldü mü? İngiliz Kraliyet ailesi... Haberi Görüntüle

DEMİRYOLU AVRUPA'YA UZANACAK 

Kuzey ve Güney ulaşım koridoruna ayrıca planlanan Kars-Iğdır-Nahçıvan demiryoluna entegre edilmesiyle hattın uluslararası kargonun Avrupa'ya taşınmasında da önemli bir rol oynaması bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading