Erdoğan-Trump görüşmesi dünyayı böyle salladı: Savaşı birlikte bitirecekler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump'ın telefonda yaptığı görüşme dünya medyasında oldukça ses getirdi ve dikkat çeken ifadeler kullanıldı. Özellikle iki liderin Rusya-Ukrayna savaşını bitirmek için birlikte hareket edecekleri ifade edildi.
Yoğun diplomasi trafiğne hız kesmeden devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile dünm telefonda görüştü.
ABD Başkanı Trump’ı Türkiye’ye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dostum Trump'la kısa sürede bir araya gelmeyi ümit ediyorum." ifadesini kullandı.
Donald Trump ise, çok iyi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump'ın telefonda yaptığı görüşme dünya medyasında oldukça ses getirdi ve dikkat çeken ifadeler kullanıldı.
BLOOMBERG: SAVAŞI BİTİRMEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAKLAR
ABD'li basın kuruluşu Bloomberg, Trump ve Erdoğan'ın görüşmede pek çok konuda fikir birliğine varıldığını aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı bitirmek için birlikte çalışma konusunda fikir birliğine vardığını okuyucularına iletti.
TIMES OF ISRAEL: TRUMP, TÜRKİYE'NİN SURİYE'DEKİ HAKİMİYETİNİ KABUL ETMİŞ
İsrail merkezli Times of Israel gazetesi ise son zamanlarda Türkiye ile İsrail arasında Suriye ve Gazze politikaları nedeniyle artan gerilimin görüşmede ele alındığına dikkat çekti.
İsrailli yayın organı, Erdoğan’ın, İsrail’in aylardır abluka altında olan ve yoğun bombardımana maruz kalan Gazze saldırılarını şiddetle eleştirdiği ve uluslararası kurumları harekete geçmeye çağırdığını belirtti.
Haberin devamında "Trump'ın, Türkiye'nin Suriye'de İsrail'e karşı kurduğu hakimiyeti kabul etmiş gibi göründüğü" yorumu yapıldı.
Söz konusu haberde, Donald Trump’ın, daha önce yaptığı "Suriye’ye de Türkiye'nin söz sahibi olduğunu" açıklama hatırlatıldı.
Times of Israel, Trump'ın bu görüşünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileterek, Suriye'de Esad rejiminin devrilmesini "Tarihi bir başarı" olarak nitelendirdiğini belirtti.
MOSCOW TIMES: ERDOĞAN'IN YARDIMINI GÖZLÜYOR
Moscow Times gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna, Gazze ve İran müzakerelerine değinerek, Trump'ın "savaşları sonlandırma yaklaşımından" dolayı memnuniyetini dile getirdiğini vurguladı.
Rus gazetesi, Trump'ın Ukrayna Savaşı'nı bitirmek için Erdoğan'ın yardımını gözlediğini kaydetti.
Moscow Times, okuyucularına Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu aktarırken, Ankara'nın Rusya'nın işgalinden bu yana Karadeniz'deki iki komşusuyla iyi ilişkiler sürdürmeye çalıştığını ve savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelere iki kez ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
FOX NEWS: ERDOĞAN VE TRUMP MUTABIK KALDI
ABD'de Cumhuriyetçilere yakınlığıyla tanınan Fox News kanalı da, Trump ve Erdoğan arasındaki görüşmenin verimli ve olumlu geçtiğini belirtti.
Haberde Trump'ın ilk döneminde Türkiye ile mükemmel ilişkilere sahip olduğu ifade edildi.
Haberin devamında Trump ile Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşını sonlandırma konusunda mutabık kaldığı belirtildi.
ABD yayın organı haberin devamında, Donald Trump'ın, "Bu yıkıcı savaşın bir an önce bitmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak çaba göstermeye hazırız" ifadelerine yer verildi.
İki lider arasında yapılan görüşmede, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları da ele alındı. Fox News, Trump'ın, Gazze'de yaşananların bölgeyi derinden etkilediğini belirterek, çatışmaların sivil halk üzerindeki etkilerine dikkat çektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise Gazze'ye acil insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladığı ifade edildi. Haberde, Türkiye'nin bölgede kalıcı barışın sağlanması için uluslararası toplumla iş birliği yapmaya hazır olduğu vurgulandı.
EL CEZİRE: ERDOĞAN, SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAKTA KARARLI
Katarlı haber ajansı El Cezire, iki lideri telefonda yaptığı görüşmeye geniş yer ayırdı.
Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma ve kalıcı istikrarı sağlama konusundaki kararlılığını yinelediği belirtildi.
Trump ile Erdoğan'ın görüşmede Ukrayna konusunda görüş birliğine vardığına dikkat çeken El Cezire, iki liderin yakın zamanda Türkiye ya da ABD'de bir araya geleceğini belirterek iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin daha da gelişeceği tahminini yaptı.
KATHİMERİNİ: SAVAŞI BİTİRMEK İSTİYORLAR
Yunanistan'ın önde gelen gazeteleri arasında yer alan Kathimerini, Donald Trump'ın iki ülke arasındaki mevcut iş birliğinin devam etmesi gerektiğinin altını çizdiğini belirtti. Söz konusu haberde, Trump'ın özellikle üç yıl önce başlayan ve ne zaman sona ereceği belli olmayan Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi Türkiye ile ortak çalışma arzusunda olduğu ifade edildi.
Yunan medyası ayrıca, Erdoğan ve Trump'ın 13 yıl sonra Esed zulmünden kurtulan Suriye’deki son durum ve Gazze’de yaşanan gelişmeleri ele aldığını vurguladı.
