Endonezya'dan bir çılgın sipariş daha! Merah Putih sınıfı fırkateynler ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSAN teknolojileriyle donatılacak

Türkiye’den 48 adet 5. nesil Kaan savaş uçağı alacak olan Endonezya, savunma iş birliğini denizlerde de genişletiyor. Cakarta’da gerçekleşen Indo Defence 2025 fuarında, Endonezya’nın Merah Putih sınıfı fırkateynlerinin Türk savunma şirketlerinin ileri teknolojileriyle donatılacağı resmen duyuruldu.
PT PAL Indonesia tarafından Surabaya Tersanesi’nde inşa edilen yeni nesil fırkateynlerde, ASELSAN’ın Mete Han (CENK-350) çok işlevli radar, CENK-200 (MAR-D) helikopter kontrol radarı ve CENK-400 AESA gözetleme radarı gibi ileri teknolojileri kullanılacak. AKREP-200 atış kontrol sistemi ve FERSAH gövdeye monteli sonar da geminin savunma yeteneklerini artıracak.
HAVELSAN VE ROKETSAN’DAN KRİTİK KATKILAR
HAVELSAN’ın ADVENT Muharebe Yönetim Sistemi, Endonezya donanmasının ağ merkezli savaş kabiliyetlerini güçlendirirken, ROKETSAN’ın MIDLAS dikey fırlatma sistemi, ATMACA gemi savar füzelerinin etkin kullanımını sağlayacak. Merah Putih sınıfı fırkateynler, ATMACA füzelerini MIDLAS’tan fırlatan ilk platform olacak.
BÖLGESEL GÜÇ DENGELERİNDE YENİ DÖNEM
Türkiye-Endonezya savunma iş birliğinde yeni bir döneme işaret eden bu proje, Endonezya’nın deniz gücünü önemli ölçüde artırırken, bölgesel deniz güç dengelerini değiştirecek kritik bir adım olarak öne çıkıyor.
