En zengin sığınmacı! Çalıp götürdüğü dünyanın gündemine oturdu! Esed kaç milyar dolar kaçırdı

Suriye'de rejimi çökünce eski Devlet Başkanı Esad ülkeden kaçtı. Silahlı muhaliflerin kontrolü ele geçirmesinin ardından eski Devlet Başkanı Beşar Esad'ın nerede olduğu sorusu gündeme geldi. Rus Tass haber ajansı, Esad ve ailesinin Moskova'ya geldiğini açıkladı. Kremlin'den bir kaynağa dayandırılan haberde Rusya'nın Esad ve aile bireylerine sığınma hakkı sağladığı belirtildi. Esed'in ülkesini terk ederken kaç milyar dolar kaçırdığı ortaya çıktı.
Suriye'de 27 Kasım 2024 tarihinden itibaren 21. yüzyılın en önemli gelişmelerinden biri yaşandı. Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) öncülüğündeki muhalif guruplar, Suriye Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarını devirdi.
Rejim karşıtı güçler Suriye'nin başkenti Şam'ın kontrolünü ele geçirdi. Suriye'de Baas rejiminin 61 yıl sonra çökmesinin ardından Beşşar Esed Rusya'ya kaçmıştı. Esed'in ülkesini terk ederken kaç milyar dolar kaçırdığı heerkes tarafından merak ediliyordu.
ESED VE AİLESİ RUSYA'DA
Reuters'a göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Şam Uluslararası Havaalanı'ndan bir uçağa bindi.Kremlin'den bir kaynağa dayandırılan haberde Esad ve aile üyelerinin Moskova'ya geldi. Aynı kaynak, Rusya Federasyonu'nun Esad ve ailesine sığınma hakkı sağladığını söyledi.
Kaynağa göre Rusya Federasyonu, Suriye'de çözüme ilişkin müzakerelerin BM gözetiminde yeniden başlatılmasının gerekli olduğunu düşünüyor.
ESAD'IN YANINDA GÖTÜRDÜKLERİ DÜNYA GÜNDEMİNE OTURDU
Suriye'de 2011 yılından itibaren başlayan iç savaşta, yıllar boyu kendi halkını katleden kanlı rejim son buldu. Rusya'ya kaçan Beşar Esad'ın yanında götürdükleri ise dünya gündemine damga vurdu.
135 MİLYAR DOLAR KAÇIRDI
Esad’ın 135 milyar dolar kaçırdığını anlatan rejim istihbaratından Halid Beyye şu açıklamalarda bulundu;
Son düşüş öncesi çok büyük hesaplaşma oldu. Rusya taraftarı komutanlar ve İran destekli komuta kademesi arasında büyük çekişme yaşandı.
273 KOMUTAN REJİM TARAFINDAN İNFAZ EDİLDİ
Halep Komutanı General Muhammed Safadli ve Rusya’nın sadık generali Süheyl Hasan arasında ilk kavga yaşandı. Askerî İstihbarat ve ordu arasında bilgi akışı durdu. Halep düştüğü gün başlayan bozgun muhalifleri Şam’a getirdi.
Beyye, yaşanan süreçte komuta kademesinden 273 üst düzey komutanın da rejim tarafından infaz edildiğini belirtti.
