Yandex Metrica

Emeklilik reformu Sarı Yeleklileri sokağa döktü: Macron hükümeti düşecek mi?

Emeklilik reformu Sarı Yeleklileri sokağa döktü: Macron hükümeti düşecek mi?

Macron hükümeti emeklilik yaşının yükseltileceğini duyurdu. Emeklilik reformuna halktan büyük tepki gelirken Sarı Yelekliler yeniden sokağa indi. Mecliste çoğunluğu kaybeden hükümetin reform karşısında direnip direnemeyeceği merak konusu.

Dünya

23.01.2024, 20:17

Fransa, emeklilik yaşını yükseltiyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti, emeklilik yasası hakkında reform yapılacağını açıkladı. Başbakan Borne ise emeklilik reformuna ilişkin detayları anlatırken yasal emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltileceğini ve 2023'da 64'e çıkarılacağını duyurdu.

Soykırımcı İsrail bayramda da katliam yaptı: Bir aileden 28 kişiyi öldürdü! Soykırımcı İsrail bayramda da katliam yaptı: Bir aileden 28 kişiyi... Haberi Görüntüle

KADEMELİ OLARAK YÜKSELECEK

Fransa'da mevcut emeklilik yaşı 62 iken 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşı kademeli olarak her yıl 3  ay yükseltilecek ve 2030'da 64'e ulaşacak. Reforma göre Fransız vatandaşlarının tam emekli olması için 2035 yerine 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olması gerekecek. 

Başbakan Borne, 2030'da sistemin dengesini garanti altına almayı amaçladığını savunurken "Bugün emeklilik sistemimizi dengelemek için adil bir proje sunuyoruz." şeklinde konuştu. Borne, ayrıca, "Emeklilik sistemimizi değiştirmenin Fransızların kafasında soru işaretleri ve korkular yarattığının farkındayım" dedi ve hükümetin vatandaşları emeklilik reformunun gerekliliğine ikna etmek için çalışacağını söyledi. 

Dünya Bankası'ndan Türkiye tahmini: Enflasyon düşecek ekonomi büyüyecek Dünya Bankası'ndan Türkiye tahmini: Enflasyon düşecek ekonomi büyüyecek Haberi Görüntüle

FRANSA'NIN DÖRTTE BİRİ REFORMA KARŞI ÇIKIYOR

Muhalefet cephesinden Boyun Eğmeyen Fransa partisi Milletvekili Mathilde Panot, reforma açıkça karşı çıktı ve Twitter'dan yaptığı açıklamada iktidarın emeklilik projesinin "arkaik, adaletsiz ve acımasız" olduğunu belirterek "Sonuç: Bayan Borne hiçbir şeyden utanmıyor" ifadelerini kullandı. Bununla birlikte, Odoxa tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre, her vatandaştan dördü emeklilik reformuna karşı çıkıyor.

Milyonları ilgilendiren adımlar atılacak! Bayram sonrası ekonominin rotası belli oldu: İşte ele alınacak konular... Milyonları ilgilendiren adımlar atılacak! Bayram sonrası ekonominin rotası belli oldu:... Haberi Görüntüle

MACRON REFORMU ÖNE ÇEKTİ

Macron iktidara geldiği 2017 yılından bu yana emeklilik yaşının yükseltimesi hakkında açıklamalar yapıyordu. Reformu 2020'de hayata geçirmeyi planlayan Macron, Sarı Yelekliler protestoları ve Kovid-19 pandemisi ile bu girişimde başarılı olamamıştı. Fakat Macron, geçtiğimiz nisan ayında ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından emeklilik reformunu ön sıraya aldı. 

İspanyol siyasetçi Belarra'dan AB'ye 'ikiyüzlülük' eleştirisi: 'İsrail Nazizm ile yarışıyor' İspanyol siyasetçi Belarra'dan AB'ye 'ikiyüzlülük' eleştirisi: 'İsrail Nazizm ile yarışıyor' Haberi Görüntüle

SENDİKALARDAN 'SAVAŞ' UYARISI

Emeklilik yaşının yükseltilmesi ile birlikte bazı sektörlerde çalışanların ayrıcalıklarının kaldırılacağı reform halk tarafından tepki görüyor. Muhalefeet partilerinin yanı sıra sendikalar da Macron'a karşı cephe aldı. FO Sendikası Başkanı Frederic Souillot, "Emmanuel Macron bunu reformların anası yapmak istiyorsa... bizim için savaşların anası olacak" şeklinde açıklama yaptı.

Bu adım dünya savaşı çıkarır: Yapay zeka destekli 'durdurulamaz İHA' daha derinleri vuracak Bu adım dünya savaşı çıkarır: Yapay zeka destekli 'durdurulamaz İHA'... Haberi Görüntüle

SARI YELEKLİLER SOKAKTA

Fransa yüksek enflasyon karşısında sorun yaşarken emeklilik reformunun da gündeme gelmesi sokaklarda büyük yankı uyandırdı. Başkent Paris'te protestocular Ekonomi Bakanlığı binasına doğru yürüyüş  düzenledi. Yürüyüşte Sarı Yelekliler de yer alırken bu grubun katıldığı kortejin ilerlemesi polis tarafından engellendi. 

Halkta büyük tepki uyandıran emeklilik reformunun Sarı Yelekliler protestolarını yeniden başlatacağı ve halkın sokağa döküleceği konuşulurken uzmanlar ise böyle bir durum ortaya çıkmayacağına dair açıklamalar yapıyor. Bunun nedeni ise Fransa'ya komşu ülkelerin de emeklilik yaşını 65'e yükseltmesi olarak görülüyor.

Siyonist İsrail Hamas lideri Henniye'nin ailesini hedef aldı:  İsmail Henniye'nin 3 oğlu hayatını kaybetti Siyonist İsrail Hamas lideri Henniye'nin ailesini hedef aldı: İsmail Henniye'nin... Haberi Görüntüle

MACRON HÜKÜMETİ DÜŞECEK Mİ?

Halkın sokağa dökülmeyeceğine yönelik uzman görüşlerine rağmen, Macron hükümetinin önündeki tek engelin grev ve protestolar olmadığına dikkat çekiliyor. Macron hükümetinin mecliste çoğunluğunu kaybetmesi en az eylemler kadar riskli bir durum olarak görülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading