Yandex Metrica
SON DAKİKA
Eller tetikteydi! Kosova ve Sırbistan arasında kritik görüşme

Eller tetikteydi! Kosova ve Sırbistan arasında kritik görüşme

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik anlaşmalar sağladıklarını belirtti. İşte detaylar...

Dünya

23.01.2024, 20:36

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nin (AB) Sırbistan-Kosova ilişkilerinin normalleşmesi adına yol haritası oluşturacak anlaşmaları görüşmek için Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde buluşmuşlardı.

Kamuoyunda, "Fransız-Alman Planı" olarak bilinen 11 maddelik anlaşmanın uygulanmasına dair hazırlanan anlaşma ekinin görüşüldüğü zirveye Kurti ve Vucic’in dışında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak katılımda bulundular.

Kurti ve Vucic’in AB liderleriyle yaklaşık 12 saat süren ikili ve üçlü görüşmelerin sonrasında Borrell, "Kosova ve Sırbistan liderleri, taraflar arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için rota teşkil edecek anlaşma ekinin uygulanması konusunda uzlaştı" açıklamasında bulundu.

Rekabet kızıştı! Elon Musk ve Jeff Bezos'un ''dünyanın en zengini... Haberi Görüntüle

FİNANSAL YARDIM PAKETİ

Yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği’nin 150 gün içerisinde Sırbistan ve Kosova için bir yatırım ve finansal yardım konferansı tertipleyeceği ve burada toplanan paranın anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanmasından sonra serbest bırakılmasının öngörüldüğü belirtildi.

Kilise kurmuştu! ABD'li ünlü yazar ve aktivist Müslüman oldu Haberi Görüntüle

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden 'El Nino' uyarısı: 'Küresel iklimi etkileyecek' Haberi Görüntüle

"BİR TÜR ANLAŞMA SAĞLANDI"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise, Ohri’de bir tür anlaşma sağlandığını ve üzerinde anlaşma sağlanan maddelerin müzakere süreci için masaya oturulacağını söyledi.

Harekete geçme konusuna anlaşıldığını belirten Vucic, "30 gün içerisinde AB’nin liderlik edeceği bir ortak gözetim komisyonu kurmak konusunda anlaşma sağlandı. Ayrıca Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması için derhal harekete geçilmesi konusunda uzlaşıldı" kaydetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading