Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasında korkulan oldu! Santorini adası 6 santim yürüdü: Volkanlar uyanabilir!

Atina hükümetinin olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiği Santorini Adası, günlerdir beşik gibi sallanıyor. Santorini Adası çevresinde başlayan sismik hareketlilik 26 Ocak'tan bu yana hala devam ediyor. Deprem fırtınası yaşayan Santorini'de, uzmanlar volkan yatağının 6 santim yürüdüğünü belirledi.
Yunanistan’ın ünlü Santorini Adası’nın kuzeydoğu bölgesinde neredeyse her saniye deprem oluyor. Bölgede bugün de çok sayıda sarsıntı kaydedildi. Deprem fırtınası Yunanistan kadar bizi de tedirgin etti. Komşu depremlerin dışında yaşanabilecek volkanik patlamalardan da endişeli. Uzmanlar bölgede volkan yatağının 6 santim yürüdüğü belirlendi. Deniz tabanındaki volkan yatağı ise 4 santim'e yükseldi.
DEPREMLER VOLKANİK KÖKENLİ
Santorini ve çevresindeki deprem fırtınası dinmek bilmiyor. Uzmanlar peş peşe yaşanılan depremlerin tektonik değil magmatik kökenli, yani volkanik depremler olduğunun altını çiziyor.
YER ŞEKLİ KAYMAYA BAŞLADI
Yunanistan, olağanüstü hal ilan edilen Santorini çevresindeki deniz tabanına yoğunlaştı. Santorini'de ve çevresinde denizaltında gaz çıkışı süren volkanların varlığı biliniyor. Deprem fırtınası sırasında yapılan ölçümler, "kaldera" adı verilen, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş yer şeklinin kaymaya başladığını gösteriyor.
6 SANTİMETRE YATAY ŞEKİLDE KAYDI
Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas , 2024 yılı ağustos ayınan bu yana, bu tabanın 4 santimetreye kadar yükseldiğini kaydetti. Ayrıca uzmanlar, Kalderanın doğuya doğru yaklaşık 6 santimetre yatay hareket ettiğini gözlemlediler. Ganas, "Bu bir teşvikin sonucudur. Şimdilik endişe verici olduğunu söyleyemem çünkü 2011-2012'de de aynı şeyi gördük ve ardından herhangi bir patlama yaşanmadı. Ama bu önemli bir değişim ve bunu takip etmemiz gerekiyor" dedi.
Bu değişimlerin magmanın mantodan kabuğa, oradan da Nea Kameni'nin altında ve Nea Kameni ile Oia arasında 3 km derinlikte bulunan magma odasına yükselmesinin bir sonucu olduğuna yönelik tahminler var.
"SANTORİNİ'DE VOLKANİK PATLAMA MÜMKÜN"
Bir başka Yunan bilim insanı olan Kostas Synolakis, Santorini'de volkanik bir patlamanın mümkün olduğunu ancak bunun çok büyük bir güçte olmayacağını söyledi. "Yaz aylarından itibaren Kaldera bölgesinde zeminde deformasyon başladı. Ayrıca Kolumbo'da deniz tabanından çıkan gazlar da var. Bunlar sismik titreşimler ve volkanik sıvıların yüzeye doğru hareketiyle birleşince volkanik bir patlama mümkün oluyor, ancak çok büyük bir güce sahip olmuyor." açıklamasını yapan Synolakis, bu bölgede, veri toplayan 4 adet ölçüm cihazının bulunduğunu, ancak bilim camiasının bunlara ulaşamadığını da ifade etti.
VOLKANİK PATLAMA OLURSA İKİ FELAKETE NEDEN OLUR
Santori yakınlarındaki Kolumbo denizaltı volkanının patlaması, büyük bir tsunami dalgası yaratabileceği gibi, çıkan zehirli fazların çevre adalarda ölümlere neden olabileceği belirtiliyor.
Kaynak: Diğer
