Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Dünyanın konuştuğu görüntü! Taliban'ın ilk 'Kara Şahin' uçuşu

Dünyanın konuştuğu görüntü! Taliban'ın ilk 'Kara Şahin' uçuşu

ABD'nin eğittiği ve teçhizat desteği verdiği Afgan güvenlik güçlerinin çekilmesi sonrası Taliban'ın eline geçen silahlar tartışma konusu. Batı basını Taliban'ın yeni silahlarının tam listesini yayınladı. O teçhizatın başında 6 milyon dolarlık ABD yapımı Blackhawk (Kara Şahin) helikopteri geliyor. Taliban bugün o helikopterlerle ilk uçuşu yaptı.

Dünya

23.01.2024, 17:54

ABD son askerlerini de Afganistan'dan çekmeye hazırlanıyor. Taliban'ın verdiği süre yarın doluyor. Öncesinde çekilme operasyonu devam ediyor. Son ABD askerinin de ülkeden ayrılmasına saatler kala Taliban yayınladığı görüntülerle adeta şov yaptı. 

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'den THY açıklaması: 'Elhamdülillah' Haberi Görüntüle

ABD'NİN KABUSU GERÇEK OLDU

Taliban geçtiğimiz hafta örgütün merkezi konumundaki Kandahar'a inen helikopterin görüntülerini yayınlamıştı. Taliban'ın sosyal medya hesapları yeni görüntüler paylaştı. O görüntülerde Kandahar'daki Valilik binası üzerinde ABD tarafından Afgan yönetimine tedarik edilen ancak Taliban'ın eline geçen bir UH-60 Black Hawk helikopterinin uçtuğu görülüyor. 

İsrailli bakandan tehdit gibi açıklama: 'Tüm dünya bize karşı dursa... Haberi Görüntüle

PROPAGANDALI UĞURLAMA

Afgan ordusunun dağılmasıyla yalnızca dokuz günde Kabil'e giren Taliban, 20 yıl süren ABD işgalinden geriye kalan tüm silahların da yeni sahibi oldu. O silahların en dikkat çekeni ABD'nin sembolik hale gelmiş Black Hawk helikopterleri ve A-29 Super Tucano saldırı uçakları. Taliban'ın Black Hawk şovunun altında da bu yatıyor. Hem dünyaya hem de giderayak ABD'ye verilen mesaj,Taliban'ın artık yeni bir döneme adım attığına da işaret eden cinsten. 

Katliam terörist kamerasında! En uzun 91 saniye: DEAŞ neden Rusya'ya... Haberi Görüntüle

TALİBAN'IN YENİ SİLAHLARI

Peki dünyanın günlerdir konuştuğu Taliban'ın eline geçen silahlar neler? 

İngiliz The Times gazetesi işte o silahların listesini yayınladı. ABD merkezli Afganistan Yeniden Yapılanma Özel Müfettişliği'nin (SIGAR) raporuna dayanan o verilere göre Temmuz sonu itibarıyla Afgan Hava Kuvvetleri bünyesinde helikopterler ve uçaklar da dahil olmak üzere toplam 167 hava aracı mevcut.

9 AFGAN HAVA ÜSSÜ TALİBAN'IN KONTROLÜNDE

33 Rus üretimi MI-17, 33 Black Hawk, 43 MD530 helikopterin yanı sıra, çeşitli sayıda sabit kanatlı hava araçları ve saldırı uçakları Taliban'a geçmiş bulunuyor. Bu araçlar Taliban'ın ele geçirdiği Herat, Host, Kunduz ve Mezar-ı Şerif'tekiler de dahil olmak üzere dokuz Afgan hava üssünde konumlu. 

Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e çirkin saldırı! Irkçı lider gözaltına alındı Haberi Görüntüle

TÜFEKLER, ARAÇLAR, TAŞIYICILAR

ABD'nin arkasında bıraktığı askeri donanım arasında farklı markalarda 358 bin 530 tüfek, 64 binden fazla makineli tüfek, 22 bin 174 Humvee (arazi araçları), pickup araçlar, SUV'lar, silahlı personel taşıyıcılar ve kamyonlar var. 

Bunlardan kaçının Taliban'da olduğuna dair net bir bilgi yok. Bazı iddialara göre hava araçlarının bir kısımı ülke dışına çıkarılmış olabilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading