Dünyanın kayışı koptu: Taraflardan biri geri adım atmazsa büyük savaş o tarihte başlıyor

Dünyanın kayışı koptu: Taraflardan biri geri adım atmazsa büyük savaş o tarihte başlıyor

ABD ve Avrupa ülkelerinden Ukrayna akan silahlar artık Rus topraklarını vurmak için kullanılacak. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, bu konuda Ukraynalılara onay verdi. Rus şehirlerinin ATACMS ve Storm Shadow/Scalp gibi füzelerle vurulmasına Moskova'nın nasıl tepki vereceği büyük bir soru işareti. Kremlin'in saldırılara Ukrayna toprakları dışında vereceği herhangi bir cevap, NATO ile Rusya arasında sıcak savaşa kapı aralayabilir. 

Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin bir dünya savaşına evrilebileceğini gösteren net gelişmeler son birkaç gündür peş peşe yaşandı. 

ABD ve Avrupa'dan yüklü miktarda füze-mühimmat tedarik eden Ukrayna, bunları Rus topraklarında cömertçe kullanma iznini aldı. Çok yakında, Ukrayna sınır hattına yakın Rus şehirleri Amerikan, İngiliz, Fransız füzeleriyle tahrip edilecek. 

Ukrayna'ya saldırı hazırlığı yürüten her askerî faaliyet, NATO destekli Ukrayna ordusunun hedefinde olacak. 

Daha birkaç gün öncesine kadar Batı, Kiev'e gönderdiği silahların Rusya'ya saldırılarda kullanılmaması şartı koşuyordu. Mayıs ayı sonu itibariyle bu şart tamamen ortadan kalktı. 

NATO-RUSYA SAVAŞI YAKLAŞIYOR!

ABD Başkanı Joe Biden, ATACMS füzelerinin Rusları Rus topraklarında vurması için gerekli onayı Kiev'e verdi. Biden aynı zamanda cephe hattına yerleştirilmiş Patriot hava savunma sistemlerinin Rus füzelerini Rusya semalarında önleyebileceğini kaydetti. 

Beyaz Saray'a yakın kaynakların mesajını duyuran Amerikan medyası, Rusya'nın Ukrayna eliyle 'önleyici operasyonlar' için hedef alınacağını net biçimde ortaya koydu. Joe Biden yönetiminin mesajları Pentagon tarafından da doğrulandı. 

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ise zaten geçtiğimiz günlerde "Rus toprakları İngiliz füzeleriyle vurulabilir" anlamına gelen sözler sarf etmişti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, füze ve mühimmatların nasıl kullanılacağına Ukraynalıların karar vereceğini dile getirirken, Rus topraklarına doğrudan saldırı konusunda şimdiye dek çekinceli tavrıyla dikkat çeken Almanya Başbakanı Olaf Scholz da cephedeki yeni politikaya onay verdi. 

Rus topraklarının vurulmasını onaylayan ülkeler listesi şimdilik şöyle oluştu: ABD, İngiltere, Kanada, Letonya, Litvanya, Hollanda, Polonya, Finlandiya, Fransa, Çekya, İsveç, Estonya, Almanya, Danimarka. 

Ukraynalılara F-16 savaş uçağı vermeye hazırlanan Danimarka, bir adım ileri giderek bu uçakların Rusya topraklarındaki askerî üslere saldırılar için kullanılabileceğini kaydetti. 

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya yönelik lojistik akışının bundan böyle NATO tarafından organize edileceğini bildirdi. Yani Kiev envanterinin durumu bundan sonraki süreçte NATO kontrolünde olacak. 

AMERİKAN-İNGİLİZ FÜZELERİ RUS KENTLERİNİ VURACAK

ABD medyası ise Joe Biden'ın haziran ayı içerisinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ile İtalya'da yüzyüze görüşerek 'ittifak' anlaşmalarına imza atacağını, Kiev'e yeni güvenlik garantileri verileceğini bildiriyor. 

Amerikan ordusunca Kiev'e gönderilen ATACMS füzelerinin menzili 160 kilometre ile 300 kilometre arasında değişiyor.

İngilizlerin seyir füzesi Storm Shadow ile bunun Fransız ikizi Scalp de 300 kilometre menzilde herhangi bir hedefi vurabiliyor. 

İngiltere aynı zamanda Rus topraklarındaki daha derin noktalara saldırı için Ukrayna'ya kamikaze İHA desteği sağlıyor. 1000 kilometre uzağa uçabilen Wheel AR3 ile 400 kilometreden fazla menzile sahip Banshee Jet-80 bunlardan sadece 2'si. 

BÜYÜK SAVAŞ NE ZAMAN BAŞLAR?

Ukrayna sınır hattında yoğunlaşmış Rus ordusunun haziran ayının ortasından itibaren Rus toprakları içerisinde hedef alınacağı belirtiliyor.

Smolensk, Voronej, Belgorod, Bryansk, Rostov-on-Don ve Krasnodar gibi Rus şehirleri artık 'aktif biçimde saldırı altında' olacak. Bu esnada Ukrayna sınırları içerisinde Rus işgali altındaki Donbas ve Kırım'a yönelik operasyonlar da devam edecek. 

Kremlin yönetimi Batı füzelerinin Rus topraklarını vurma olasılığı konusunda Avrupa ülkelerini sık sık uyarıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bazı Avrupa ülkelerini 'ne yaptıklarını bilmemekle' ve 'ateşle oynamakla' eleştirirken bir süredir taktik nükleer silah tatbikatlarını da sürdürüyor. 

Moskova'nın önümüzdeki günlerde ABD ve Avrupa'ya karşı nasıl bir eylemde bulunacağı belirsizliğini koruyor. ABD-Avrupa silahlarına misilleme olarak Rusya'nın Ukrayna haricindeki herhangi bir ülkeye muhtemel saldırısı, NATO-Rusya savaşına dönüşme potansiyeli taşıyor. 

Ukrayna ordusu, nisan ayında Amerikan ATACMS füzeleriyle Luhansk'taki bir Rus garnizonunu hedef almış, 110'u aşkın asker birkaç dakika içerisinde öldürülmüştü. Askerî üs ve eğitim kamplarına yönelik bu tip bombardımanlar önümüzdeki dönem Rusya sınırları içinde de görülecek.