• G.ALTIN

    4.343,15

  • DOLAR

    39,4266

  • EURO

    45,5380

  • BIST 100

    9.520,22

  • BITCOIN

    $104.001

Dünyada TCG Anadolu değişimi! F-35B siparişini iptal ettiler: Uçak gemisini İHA gemisine dönüştürecekler!

Dünyada TCG Anadolu değişimi! F-35B siparişini iptal ettiler: Uçak gemisini İHA gemisine dönüştürecekler!

Güney Kore Donanması, planlanan uçak gemisi için almayı değerlendirdiği F-35B uçaklarından vazgeçti. Güney Kore bunun yerine, gelişmiş insansız hava araçlarıyla donatılacak, çok amaçlı bir komutalı gemi inşa etmeye hazırlanıyor.

Türkiye ve dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu deniz savaşlarında devrimin adı oldu. Dünyanın birçok ülkesi SİHA gemisi yapmak için kolları sıvadı. Öyle ki kargo gemisini SİHA gemisine devşiren İran ve geçtiğimiz günlerde ilk SİHA gemisini denize indiren Çin'den sonra, Güney Kore'de uçak gemisini SİHA gemisine çevireceğini ifade etti.

Savunma sanayi alanında attığı dev adımlarla dünyayı kendine hayran bırak Türkiye, birçok ülkeye yeni vizyonlar kazandırmaya devam ediyor. TB2, AKSUNGUR, ANKA serisi ve Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN ile gökyüzünde milli rota yolundan şaşmayan Türkiye asıl devrimi maviliklerde yaptı. 

TCG ANADOLU DEVRİMİ 

Batılı devletlerin ambargolarını yerli ve milli üretimlerle bertaraf eden Ankara, ortaya çıkardığı mucize ile dünyaya örnek oldu. Öyle ki Ankara, Türkiye dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu'yu piyasaya sürerek yeni bir dönemim başladığını dünyaya ilan etti. 

Düntanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu küresel savunma sanayinde büyük bir dönüşüm sürecinin fitilini ateşledi. 

Türkiye'nin açtığı yoldan ilerleyen İran, Çin İspanya gibi birçok ülkeye bir yenisi daha eklendi. 

UÇAK GEMİSİ SİHA GEMİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Güney Kore Donanması, planlanan uçak gemisi için almayı değerlendirdiği F-35B uçaklarından vazgeçti. 

Güney Kore bunun yerine, gelişmiş insansız hava araçlarıyla donatılacak, çok amaçlı bir komutalı gemi inşa etmeye hazırlanıyor.

Güney Kore Ulusal Meclisi Ulusal Savunma Komitesi'ne sunulan yeni planda , daha önceki hafif uçak gemisi girişiminin adı "Çok Amaçlı İnsansız Entegre Komuta Gemisi" olarak değiştirildi.

Başlangıçta Moon Jae-in yönetimi altında "Büyük Taşıma Gemisi-II" projesi olarak bilinen taşıyıcının 30.000 tonluk bir deplasmana sahip olması ve 20 F-35B dikey kalkışlı gizli savaş uçağını desteklemesi bekleniyordu. Bu konsept, artan maliyet endişeleri ve stratejik gereklilik konusundaki sorular nedeniyle Yoon Suk Yeol yönetimi altında aşamalı olarak kaldırılıyor.

F-35B SİPARİŞİ İPTAL

F-35B'ler yerine, yeni gemi savaş İHA'ları, gezinme mühimmatları ve keşif platformları dahil olmak üzere düzinelerce drone taşıyacak. Amfibi ve saldırı helikopterleri gibi sınırlı sayıda insanlı platformun hala gemide olması bekleniyor, ancak geminin birincil hava kanadı insansız olacak.

Güney Kore Donanması, yapay zeka ve insansız hava aracı savaşlarındaki hızlı ilerlemeleri gerekçe göstererek, hibrit insansız hava araçlarının geleceğin muharebe ortamlarına daha uygun olduğunu vurguladı.

Yeni program önceki taşıyıcı konseptine benzer gemi boyutlarını korurken, genel proje maliyetlerinin önemli ölçüde düşmesi bekleniyor. F-35B'leri drone filolarıyla değiştirmek, Milli Savunma Bakanlığı'na yaklaşık 1 milyar dolar tasarruf sağlayabilir.

Yeni geminin, amfibi taarruz operasyonları, yüksek değerli hedeflere karşı hassas saldırılar ve insani müdahale görevlerini organize edebilecek bir komuta platformu olarak hizmet vermesi bekleniyor.

Nisan ayında Deniz Kuvvetleri, HD Hyundai Heavy Industries'i konsept tasarım çalışmalarına başlaması için görevlendirdi ve bu ayın sonlarında Genelkurmay Başkanlığı'nda resmi bir sunum yapılması planlanıyor.

Avatar
Ozan KOLTUK