Yandex Metrica

Dünyaca ünlü aktör müslümanların ekranda olumsuz gösterilmesini eleştirdi

Dünyaca ünlü aktör müslümanların ekranda olumsuz gösterilmesini eleştirdi

Oscar Ödülleri'nde adaylar arasında yer alan Pakistan asıllı İngiliz aktör Riz Ahmed, müslümanların filmlerde olumsuz resmedilerek seyirciye aktarılmasına tepki gösterdi.

Dünya

23.01.2024, 17:33

ABD'de 94. Oscar Ödülleri'nde adaylar arasında yer alan Pakistan asıllı İngiliz aktör Riz Ahmed, Müslüman karakterlerin ekranda olumsuz şekilde gösterilmesini veya hiç yer verilmemesini eleştirdi.

Bu yıl 94.'sü düzenlenen Oscar Ödülleri'nde en iyi erkek oyuncu kategorisinde aday gösterilen ilk Müslüman olan Pakistan asıllı İngiliz aktör Riz Ahmed, film endüstrisine dair eleştirilerini taşıdığı sosyal medya paylaşımında, Müslümanların ekranda yanlış bir şekilde tanıtılmasıyla ilgili sorunun artık göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

"Ekranda Müslüman karakterlerin olumsuz gösterilmesinden ya da hiç olmamasından bıktım. Sektör değişmeli." diyen Ahmed, havaalanlarında agresif sorgulama dahil zorlu deneyimlerini de anlattı ve "Müslümanların ekrandaki tasvirlerinin çoğuna bakıldığında, birkaçımızın kaydettiği ilerleme, genel bir ilerlemenin resmini çizmiyor. Müslümanlar ekranda ya yok ya da basmakalıp, zehirli, iki boyutlu tasvirlere yerleşmiştir." dedi.
 

MÜSLÜMANLARA YÖNELİK ZEHİRLİ TASVİR

İngiliz aktör Ahmed, filmlerde Müslümanların "zehirli tasvir" edilmesiyle mücadeleye destek verilmesi için genç Müslüman oyunculara yönelik bir kampanya başlattı.

DÜNYA ÇAPINDA İZLENEN GİŞE BAŞARISI YÜKSEK FİLMLERDE MÜSLÜMAN KARAKTERLERE NEREDEYSE HİÇ YER VERİLMEDİ

Southern California Üniversitesi'nden araştırmacılarının yaptığı çalışma kapsamında 2017-2019'da ABD, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda'da çekilen ve gişe başarısı yüksek 200 film incelendi. Araştırmadan elde edilen verilere göre son yıllarda gösterime giren, gişe başarısı yüksek 200 sinema filminde, Müslüman karakterlere hemen hemen hiç yer verilmediği ortaya çıktı.

Çalışmanın yazarlarından Al-Baab Khan, filmlerdeki Müslüman karakterlerin yarısından fazlasının göçmen veya sığınmacı olduğunu ve "yabancı" olarak resmedildiğini söyledi. Khan, "Müslümanlar dünyanın her yerinde yaşıyor ancak izleyiciler, varlıkları modern yaşamın bir parçası olan Müslümanları oldukları gibi görmek yerine yalnızca dar bir portresini seyrediyor." ifadesini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading