Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Mısır'daki idam kararlarına tepki

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Mısır'daki idam kararlarına tepki

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mısır mahkemesinin dün 12 ihvan lideri hakkındaki idam kararını onaylamasına tepki gösterdi. Kararın siyasi olduğunu vurguladı.

Dünya

19.03.2024, 04:57

 Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mısır yargısınca darbe karşıtı 12 kişi hakkında verilen idam kararlarının "siyasi" olduğunu belirtti.

Mısır'da Rabiat'ul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtı protestolarla ilgili davada, hapisteki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan liderlerinden Safvet Hicazi ve Abdurrahman el-Berr'in de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında verilen idam cezalarının onanmasına Dünya Müslüman Alimler Birliği tepki gösterdi.

Birlikten yapılan açıklamada, söz konusu idam kararlarının adil yargılamayla alınmadığı, adaletin tesisini sağlamak için gerekli hukuki kriterlere uymadığı ve siyasi nitelikte olduğu ifade edildi.

Açıklamada, uluslararası toplumdan, insan hakları örgütleri ve hukuki kurumlardan bu kararı reddetmesi ve idam cezalarının infazının durdurulması için harekete geçmesi talep edildi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği ayrıca Mısır'ın dini otoritesi El-Ezher kurumuna "mazlumları savunmak için harekete geçme" çağrısında bulundu.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından başkent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye ve Nahda meydanlarında geniş çaplı protestolar düzenlenmiş, meydanlar 14 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanlı müdahalesiyle boşaltılırken yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Darbe karşıtı eylemler sırasında binlerce kişi de tutuklanmış, haklarında açılan davalarda idam ve müebbet hapse varan hükümler verilmişti.

Kahire Ceza Mahkemesinin Eylül 2018'de aralarında HAP Genel Sekreteri Biltaci, İhvan liderlerinden Hicazi ve Berr'in de olduğu darbe karşıtı 12 kişi hakkında verdiği idam cezası dün Yargıtay tarafından onanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading