Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Dövdüler, motosikletle ezdiler, yumrukladılar, sonra kafasına ateş ettiler! İran'da sıradan bir gün...

Gösterilerle sarsılan İran'da hükümet ülke genelinde interneti kesse de polis şiddetine ilişkin görüntelerin sızmasına engel olamıyor. Tahran'da İran polisinin bir göstericiyi öldürme anları saniye saniye kaydedildi.

Dünya

23.01.2024, 20:01

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başını kurallara uygun kapatmadı diye ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra öldürülmesiyle başlayan olaylar sürüyor. 17 Eylül'den itibaren hareketlenen sokaklar, sonraki günlerde üniversite öğrencilerinin, çeşitli meslek gruplarının ve özellikle de kadınların gösterileriyle Tahran rejimini sarsacak boyuta evrildi. 

İsyanı bastırma uğraşındaki rejim sık sık ülke genelinde interneti kesse de olayların 48. gününde İran'dan sızan görüntüler durumun vehametini bir kez daha ortaya koydu. Şimdiye dek yüzlerce sivilin öldürüldüğü süreçte İran polisinin göstericilere muamele şekli, sosyal medyada yayınlanan ve izleyenleri şok eden görüntüyle daha net anlaşılıyor. 

Tahran'ın güneyindeki Nazyabad Mahallesi'nde çekildiği iddia edilen vidyoda bir gösterici, İranlı polis memurlarınca öldüresiye dövülüyor. Öfkesi dinmeyen görevliler bir süre daha darp ettikleri kişinin üzerinden motorsikletle geçiyor. İran polisi son olarak talihsiz kişinin kafasına ateş edip onu öldürüyor. 

Görüntülerin yayınlanmasının ardından Tahran Emniyeti, şu açıklamayı yaptı: "Polis şiddet içeren orantısız davranışları kesinlikle onaylamaz ve suçlulara kurallara uygun şekilde muamelede eder. Görüntülerin yer ve zaman tam olarak araştırılarak suçluların belirlenmesi için çalışmalara başlanmıştır."

İran'daki protestolarda şimdiye dek binlerce kişinin tutuklandığı, 250'den fazla kişinin de öldürüldüğü belirtiliyor. İran polis şefi general Hüseyin Aştari'ye göre 'yurtdışındaki bazı karşı devrimci gruplar' polis üniforması giyerek kalabalığa ateş açıyor. Ancak Aştari, bu iddiasına makul bir kanıt sunabilmiş değil. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading