Yandex Metrica

Doğu Akdeniz kuşatması sürüyor: ABD şimdi de Kıbrıs Rumlarıyla savunma anlaşması imzaladı

Doğu Akdeniz kuşatması sürüyor: ABD şimdi de Kıbrıs Rumlarıyla savunma anlaşması imzaladı

Dev askeri gemilerin yanaşması için Dedeağaç Limanı'nı modernize eden ve Ermenistan'ı da kontrolü altına almaya çalışan ABD, daha birkaç gün önce silah ambargosunu kaldırdığı Güney Kıbrıs'la savunma anlaşması imzaladı!

Dünya

30.01.2024, 21:39

ABD Türkiye'yi kuşatma yolunda adımlarını görülmemiş ölçüde hızlandırdı. Yunanistan kuzeyine dev muhriplerin konuşlanabilmesi için Türkiye sınırına yakın Dedeağaç Limanı'nı genişletme ve derinleştirme hazırlığı yapan Washington, aynı zamanda Erivan üzerindeki etkisini artırmak için Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi apartopar Ermenistan'a yolladı. 

Ermenistan sokaklarının Rusya karşıtı sloganlarla inlediği ve Amerikan kuvvetlerinin bölgeye davet edildiği skandal ziyaretin ardından Joe Biden yönetimi bu kez Türkiye güneyinde harekete geçerek Kıbrıs Rumlarına yönelik silah ambargosunu tamamen kaldırdı. 

Güney Kıbrıs'ı ağır silahlara boğacak bu adımın üzerinden daha birkaç gün geçmemişti ki, bu kez ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber, Rum yönetiminin Savunma Bakanı Charalambos Petrides ile Kıbrıs limanındaki bir gemide poz verdi. İki ülke, karşılıklı savunma işbirliği anlaşmasına imza attı. 

ABD'den İran'a yaptırım tehdidi: 'Müttefiklerimizle birlikte çalışmaktan çekinmeyeceğiz' ABD'den İran'a yaptırım tehdidi: 'Müttefiklerimizle birlikte çalışmaktan çekinmeyeceğiz' Haberi Görüntüle

ABD DONANMASI KIBRIS'TA KONUŞLANACAK

Güney Kıbrıs limanındaki Yuma adlı askeri geminin güvertesinde imzalanan anlaşmayla birlikte ABD ordusunun Doğu Akdeniz'deki hareket alanı genişleyecek. Çünkü anlaşma, ABD donanmasının Güney Kıbrıs topraklarında konuşlanmasının önünü açmasının yanında, iki ordu arasında askeri araç ve hizmet transferini mümkün kılıyor. 

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Petrides, anlaşmadan duyduğu memnuniyeti şöyle dile getirdi: "Bu gelişmeyi iki ülke arasındaki iş birliğini arttıran, güvenlik ilişkimizi derinleştiren, bölgesel istikrara katkı sağlayan ve ikili savunma ilişkimiz için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriyoruz."

Ada topraklarında geçtiğimiz aylarda bir tatbikat gerçekleştiren İsrail, Türk SİHA'larına karşı önlem doğrultusunda Güney Kıbrıs'a Demir Kubbe (Iron Dome) adlı hava savunma sistemi yerleştirme kararı almıştı. ABD'nin şemsiyesi altında Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail'in ilan ettiği Doğu Akdeniz ittifakı, doğrudan Türkiye'yi hedefliyor. 

ABD ile yapılan anlaşma, Yunan Kathimerini gazetesinin Güney Kıbrıs baskısında yayınlandı. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading