DEİK Başkanı: "Beyrut limanını yeniden imar etmeye talibiz"
DEİK Lübnan İş Konseyi Başkanı Abdulkadir Akkuş, Beyrut limanını yeniden imar etmeye talip olduklarını söyleyerek, Lübnan tarafına teklif ilettiklerini aktardı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)-Lübnan İş Konseyi Başkanı Abdulkadir Akkuş, 4 Ağustos 2020’de meydana gelen patlamada yıkılan Beyrut limanını yap-işlet-devret modeliyle yeniden imar etmeye talip olduklarını bildirdi.
Akkuş, konuya dair Anadolu Ajansına (AA) verdiği röportajda, geçtiğimiz ay sonunda Lübnan Ticaret Bakanı Raul Name ile bir araya geldiklerini ve teklifi kendisine de ilettiklerini söyledi.
DEİK Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Teklifimizi ilettik, onlar da notlarını aldılar ve bakıp düşüneceklerini söylediler. Lübnanlılar şu anda limanın yeniden imarı için Fransa ve Çin ile de görüşüyorlar. Biz isteriz ki kendimizi ispatladığımız bu alanda bu işi alalım.”
"Lübnan Ticaret Bakanı Raul Name ile yaptığımız görüşmede patlamayla yıkılan Beyrut limanını yap işlet devret modeli ile yapmaya talip olduğumuzu ilettik",
— Abdülkadir Akkuş (@kadir_akkus34) July 7, 2021
???????? ???????? @DEIKPPPCom @PPPCoE,https://t.co/O9TtkS4BKB
LÜBNANLI YETKİLİLER TEKLİFLERİ DÜŞÜNÜYOR
Beyrut limanının yeniden inşası için daha önce Fransa ve Çin’in yanı sıra, Almanya da teklifini sunmuştu.
Lübnan Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Mişel Neccar, geçtiğimiz Nisan ayında Almanya’dan gelen bir heyetle konuyu görüşmüş ve heyetin kendilerine yeniden inşa tekliflerini ilettiğini söylemişti.
Neccar, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Almanya’nın teklifinin olumlu olduğunu Çin’in ise henüz teklif üzerinde çalıştığını ifade etmişti.
Lübnan’da henüz hükümet kurulamadığını belirten Neccar, tek başlarına karar alamayacaklarını ve tekliflerin değerlendirilmesi için hükümetin kurulmasının şart olduğunu sözlerine eklemişti.
BEYRUT LİMANI BİR YILDIR YIKIK
Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki liman bölgesinde bulunan bir depoda tutulan 2 bin 750 tonluk amonyum nitrat maddesi 4 Ağustos 2020’de büyük bir patlamaya sebep olmuştu.
Patlama sonucunda liman tamamen kullanılamaz hale gelirken Beyrut’taki binaların 3’te 1’inde hasar oluşmuştu.
Yaklaşık 204 kişinin yaşamını yitirdiği, 650 kişinin yaralandığı liman patlamasının ardından Hassan Diab hükümeti istifa ederken, Ekim 2020’den beri yeni hükümet kurulamıyor.
Hükümetin kurulamaması ve Beyrut limanı patlamasının sebep olduğu zarar nedeniyle yaşanan ekonomik kriz ise Lübnan’ı çöküşün eşiğine getirdi.