Yandex Metrica

Dedağaç Limanı askeri araçla doldu! ABD ordusundan Yunanistan'a dev bir sevkiyat daha...

Dedağaç Limanı askeri araçla doldu! ABD ordusundan Yunanistan'a dev bir sevkiyat daha...

Washington, 'Türkiye tehdidine' karşı Yunanistan'a yığınak yapmaya devam ediyor. Dedeağaç'a zırhlı araç getiren dev nakliye gemisi yükünü indirdiğinde tüm liman bölgesi kışlaya dönüştü.

Dünya

23.03.2024, 16:28

ABD ordusu Edirne'nin Enez ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç'a dev bir sevkiyat daha yaptı. Nakliye gemisi ARC Endurance tarafından Türkiye sınırına indirilen askeri araçların fotoğrafları Pentagon kaynaklarında yayınlandı. Geçtiğimiz yıl temmuz ve ekim aylarındakine çok benzeyen askeri nakliye operasyonu Atina'yı Türkiye'ye karşı biraz daha güçlendirmeyi amaçlıyor. 

Washington ise dünya ile alay edercesine bu silah, araç ve sistemlerin NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek için sevk edildiğini savunuyor. Gemiyle indirilen araçlar 'geri götürülmesi çok maliyetli bulunduğu için' bir süre sonra Yunan ordusuna hibe ediliyor. 

Nakliye gemisinin Dedeağaç'a son indirdiği yük, tekerlekli ve paletli askeri araçlar başta olmak üzere çeşitli tipte 2 bin 500'ü aşkın zırhlıdan oluşuyor. ABD Savunma Görsel Bilgi Dağıtım Servisinde (DVIDS) yayınlanan fotoğraflar, devasa bir sevkiyat gerçekleştiğini gözler önüne serdi. 

ABD ordusu daha önce de Yunanistan'a bini aşkın tank, 3 bin 500 kadar zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), yaklaşık 100 adet taarruz helikopteri, 35 binden fazla güdümlü anti-tank silahı (ATGM), 700'ü aşkın obüs ve çok namlulu roket atar (ÇNRA) vermişti. Yunanistan'da ayrıca Rus yapımı AN/TPQ, TOR-M1, SA-8 ve S-300 gibi hava savunma sistemleri de bulunuyor. 

Girit, Mora, Preveze, Araksos, Atina, Larissa, Selanik ve Dedeağaç'ta hava, kara ve deniz üsleri bulunan Amerikan ordusu Yunanistan topraklarında basmadık yer bırakmadı. Yunan kara ordusunu son nakliyatta olduğu gibi zırhlı araçlar ve antitank sistemleriyle teçhiz eden Pentagon bir yandan da geçtiğimiz yıl imzalanan anlaşma kapsamında Yunan donanmasını elden geçiriyor. Eskimiş savaş gemileri modernize edilirken Yunanistan'ın satın aldığı 4 adet fırkateynin yapımı da Amerikan tersanelerinde sürüyor. 

Hava kuvvetlerini de 24 adet Fransız Rafale savaş uçaklarıyla donatmak için anlaşma imzalayan Atina'ya bu uçakların 6'sı teslim edilmişti. Bu arada Ege kıyısındaki Amerikan üslerinde çok sayıda SİHA bulunduğu biliniyor. Bunlara ek olarak Atina yönetimi, İsrail'den anti-drone sistemi satın alarak topraklarını Türk SİHA'larından korumaya çalışıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading